Week van de Procestechniek

19 februari, Diverse bedrijven in Apeldoorn

Op dinsdag 19 februari gaan 44 leerlingen van het Edison college langs bij technische bedrijven in Apeldoorn. Werk en Vakmanschap neemt de organisatie hiervan op zich. Zo nemen de leerlingen onder andere een kijkje in de keuken van de volgende bedrijven:

  • I.T.S. Foil: 9 leerlingen zullen een bezoek brengen aan I.T.S. in Apeldoorn. De Europees marktleider als producent van huishoudelijke verpakkingen. De productie vindt plaats voor vele kritische Europese supermarktketens en groothandels. Aan de 4 machinelijnen produceren zij aluminium-, vershoud- en magnetronfolie, bak- en boterhampapier, braadzakken en koffiefilters.
  • Loparex: 11 leerlingen zullen een bezoek brengen aan Loparex in Apeldoorn. Het bedrijf is onderdeel van een Engelse organisatie en produceert release liners. Deze release liners worden gebruikt als achterkant voor zelfklevende materialen zoals tape, pleisters en etiketten.
  • AFP: 11 leerlingen zullen een bezoek brengen aan AFP in Apeldoorn. Apeldoorn Flexible Packaging (AFP) ontwikkelt en produceert flexibele verpakkingsfilms en folies. Zowel voor levensmiddelenverpakkingen, als stretchfolie om producten op pallets te beschermen en veilig te vervoeren. Maar ook technische films voor de bouw of auto-industrie.
  • Waterschap Vallei en Veluwe: 13 leerlingen zullen een bezoek brengen aan Waterschap Vallei en Veluwe Apeldoorn. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren.

In de Week van de Procestechniek maken jongeren kennis met bedrijven in de procesindustrie in hun eigen regio. Ze kijken in de keuken en krijgen daarnaast praktische informatie over de beroepen in de procestechniek, de opleidingen die daarbij horen, het vaak goede basissalaris (plus eventuele ploegentoeslag) en de carrièremogelijkheden. Leerlingen die ze goed geïnformeerd zijn en de voordelen van dit interessante vakgebied kennen, zullen sneller kiezen voor een carrière in de procesindustrie.

De vraag naar goed opgeleide technici en andere medewerkers in de procestechniek is groot. De komende jaren gaan veel oudere medewerkers met pensioen, waardoor de vraag naar medewerkers nog verder zal toenemen. Het aantal jongeren dat kiest voor deze beroepen, groeit op dit moment niet hard genoeg mee. Daar willen we graag wat aan doen, onder meer met de activiteiten in de Week van de Procestechniek.