Al jong leren solliciteren

20 februari 2019

Leren solliciteren werkt het beste met iemand die je niet kent, bijvoorbeeld met mensen uit het bedrijfsleven zelf. Om die reden waren vestigingsmanager Mark Armitage en consultant Annemarie Loeters van Werk en Vakmanschap Leiden gisteren aanwezig op het Maris College Kijkduin. Hier oefenden zij sollicitatiegesprekken met derdejaars vmbo-leerlingen.

Het initiatief voor deze sollicitatietraining kwam van JINC. Deze landelijke organisatie helpt kinderen van 8 tot 16 jaar een goede start te maken op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken kinderen kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.

Goed voorbereid
Annemarie is enthousiast over de manier waarop de leerlingen van het Maris College de sollicitatiegesprekken oppakten. “Ze hadden voordien allemaal al een sollicitatiebrief en een cv gemaakt. Op basis daarvan hebben Mark en ik de gesprekken gevoerd. Ik vond het opvallend goed gaan. Voor de leerlingen is het belangrijk om dit te oefenen. Zo hebben ze een dergelijk gesprek iets beter in de vingers, als het echt ergens om gaat. Dat kan een stage zijn, een eerste baan of zelfs een bijbaantje. Het is goed om te weten wat je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.”

Introductie Werk en Vakmanschap
Annemarie was gisteren ook aanwezig bij een stagebijeenkomst op het Van Vredenburch College in Rijswijk. “Ik heb Werk en Vakmanschap geïntroduceerd bij derdejaars vmbo-leerlingen techniek. Over zes maanden ben ik daar weer en ga ik, met dezelfde leerlingen, dieper in op de mogelijkheden om stages en/of bbl-trajecten door Werk en Vakmanschap te laten organiseren.”