Basisschooldirecteur volgt zijn ‘technisch hart’

17 december 2018

“Ik ben de laatste jaren veel aan het sleutelen aan mijn auto en motor en aan het klussen in en om het huis. Ik geniet ervan en merk dat ik vaak precies wil weten hoe zaken in elkaar zitten. Toen ik jong was, kwam ik hier nauwelijks mee in aanraking.”

Marcel Berendsen weet inmiddels heel goed wat hij leuk vindt en wat hij zoekt in zijn werk. Dat was anders toen hij jong was. “Ik had atheneum gedaan, maar geen idee wat ik daarna moest gaan doen. Ik probeerde een opleiding Lichamelijke Opvoeding, maar dat was het niet. Mijn moeder was onderwijzeres en omdat ik toch iets moest, koos ik voor de Pabo en rolde zo het onderwijs in.”

Passie

Na enkele jaren beseft Marcel dat lesgeven niet voelt als zijn passie. Hij gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo volgt hij de opleiding Directeur Basisonderwijs en wordt hij, 29 jaar oud, directeur van een basisschool in Stadskanaal. “Het was een leuke school en een leuk team, maar er knaagde iets. Als directeur word je geacht beleid uit te voeren, ook als je er niet achterstaat. Dat vond ik lastig. Uiteindelijk heb ik in goed overleg met het schoolbestuur afscheid genomen en de tijd gepakt om na te denken over waar mijn passie ligt.”

Vak leren

Bij het bekijken van vacatures valt zijn oog steeds op technische functies. Hij besluit om een paar weken vrijblijvend mee te draaien in het installatiebedrijf van zijn oom en neef. Daar krijgt hij de bevestiging voor zichzelf: de techniek spreekt hem aan. Hij besluit zich bij zijn sollicitaties volledig op technische banen te richten. Zijn inschrijving bij Werk en Vakmanschap vormt uiteindelijk het begin van zijn technische carrière. Hij wordt voorgesteld bij Syntech Klimaat Service in Vollenhove. Dit bedrijf is bereid hem de kans te geven het vak van meet- en regeltechnicus te leren.

Genieten

De sprong in het onbekende bevalt Marcel tot op heden bijzonder goed. Hij werkt hoofdzakelijk samen met een collegamonteur, maar gaandeweg kan hij steeds vaker zelfstandig op pad. “Het werk is erg gevarieerd. Van onderhoud en reparaties aan onder andere airco’s, cv-ketels en luchtbehandelingsinstallaties tot de aanleg van nieuwe installaties. Ik geniet. Ik heb een enorme drive om zaken van A tot Z te begrijpen. Bovendien is het prettig dat deze problemen met een beetje gezond verstand gewoon zijn op te lossen.”