‘BBL-verhaal spreekt aan’

10 februari 2017

De Open Avond op het Maas Waal College in Wijchen is druk bezocht. Bijna duizend derde- en vierdejaars VMBO-leerlingen en hun ouders lieten zich voorlichten over mogelijke vervolgopleidingen. Diverse ROC’s gaven tijdens informatierondes informatie over de verschillende opleidingen. Kevin Grapperhaus en Lex Jansen, consultants van Werk en Vakmanschap Nijmegen vertelden over de aantrekkelijke BBL-trajecten in de techniek.

“Veel ouders kennen alleen de BOL-variant van het MBO. Daarbij gaan leerlingen voltijds naar school en hebben ze gedurende de opleiding enkele stageperiodes. Kies je voor BBL, dan leer je eigenlijk in de praktijk. Je werkt vier dagen per week bij een leerbedrijf en gaat naar school. Natuurlijk met een salaris. Dat spreekt ouders en leerlingen aan”, vertelt Kevin.  Hij signaleert dat veel leerlingen zich serieus oriënteren op hun toekomst. “We hebben enkele leerlingen gesproken die nu al echt weten dat ze de techniek in willen. We hebben hen gewezen op de komende Open Dagen op de regionale ROC’s. Daar kunnen ze zich verder laten voorlichten over technische opleidingen, BOL én BBL. Natuurlijk zijn wij daar ook aanwezig. Inschrijven kan ook al. Wie snel is, heeft nog keuze uit de mooiste leerbanen.”

Technische werk-leertrajecten
Kevin beaamt dat Open Avonden als deze belangrijk zijn om de techniek voor het voetlicht te brengen. Wellicht dat Werk en Vakmanschap een volgende keer de rol op zich neemt om nog meer te vertellen over technische werk-leertrajecten. Bijvoorbeeld klassikaal tijdens de verschillende informatierondes.