Bedrijven ontvangen scholieren met open armen

04 februari 2016

Ruim honderd scholieren uit de regio Nijmegen hebben deze week – de Week van de Procestechniek – bedrijfsbezoeken afgelegd. De vmbo’ers keken hun ogen uit, stelden vragen en lieten zich uitgebreid informeren over toekomstkansen in de techniek.

ARN in Weurt is een grote vuilverwerker met een 500 miljoen euro kostende afvaloven, die door verbranding van onder meer huisvuil, energie en heet water voor tienduizenden huishoudens maakt. Een modern bedrijf, merkten de 37 leerlingen van het Canisius College die hier een kijkje namen. Niet alleen voor hen was dit bezoek belangrijk, maar ook voor de ARN-medewerker die hen begeleidde. Deze vijftiger denkt nu al aan de toekomst: “Als ik straks met pensioen ga, is een van jullie misschien mijn opvolger.”

Dertig scholieren van het Maaswaal College in Wijchen bezochten Synprodo, waar van polystyreen (‘piepschuim’) onder meer verpakkingsmaterialen, maar ook fietshelmen en kinderstoeltjes worden vervaardigd. De jongeren waren onder de indruk: “We fietsen hier wel eens langs, maar we hebben nooit geweten dat hier zo’n groot en modern bedrijf zit.” Kevin Grapperhaus van Werk en Vakmanschap Nijmegen, die de groep begeleidde, verwacht zeker dat het bezoek goed is voor de motivatie. “Ze waren verrast, ze vonden het mooi. Dit blijft zeker hangen.”

Bij Wienerberger in Deest maken ze keramische dakpannen. Het bedrijf ontving leerlingen van het Pax Christi College uit Druten met open armen. Ze zagen er hoe een aloude regionale industrie klaar is voor de toekomst. En wellicht ook voor hún toekomst, want ook hier wordt met tevredenheid vastgesteld dat onder scholieren de belangstelling voor techniek toeneemt.