Bijna 1.000 leerlingen bij Overijsselse techniekweek

15 februari 2017

De Week van de Procestechniek en Levensmiddelentechniek in Overijssel brengt bijna 1.000 VMBO-leerlingen op de been. Van 6 tot en met 17 februari maken zij kennis met de interessante beroepen in de proces- en laboratoriumtechniek en levensmiddelenindustrie. Werk en Vakmanschap coördinerende dit evenement, samen met het ROC van Twente het AOC Oost in Almelo en PCPT Oost-Nederland.

Larissa Klaassen is vestigingsmanager bij Werk en Vakmanschap in Enschede. De organisatie van het evenement startte vorig jaar na de zomer. “We hebben dit techniek evenement al een aantal keren georganiseerd, maar dit jaar hadden we buitengewoon veel aanmeldingen. De VMBO-scholen zijn ronduit enthousiast. Natuurlijk vergde dit wel iets van ons. Al deze scholieren moesten immers wel ergens terecht kunnen. Gelukkig reageerde ook het regionale bedrijfsleven bijzonder welwillend. We vonden 19 bedrijven bereid om hun deuren te openen. Zij realiseren zich dat de instroom van jongeren in de techniek ook hun verantwoording is.”

Kick-off meeting
In het najaar vond een grote kick-off meeting plaats voor alle deelnemende scholen en bedrijven. “Bedrijven kregen tips over hoe ze de rondleidingen het beste konden vormgeven. Scholen kregen tips ten aanzien van de indeling van de leerlingen. Maar uiteindelijk was deze bijeenkomst ook heel zinvol omdat het onderwijs en het bedrijfsleven de kans kregen elkaar te ontmoeten.”

BOL-opleiding procestechniek
De leerlingen kregen tal van interessante bedrijven te zien, zoals Bolletje, FrieslandCampina, Koninklijke Grolsch en Apollo Vredestein. “Het wordt voor leerlingen echt interessant als ze producten zien uit hun eigen dagelijkse praktijk”, vertelt Larissa. Het uiteindelijke doel van deze week is jongeren hiermee enthousiasmeren voor techniek. Larissa is ervan overtuigd dat dit gelukt is. “De inzet is steeds het behoud van de BOL-opleiding Procestechniek in Twente. We hebben hier zoveel bedrijven in de procestechniek en levensmiddelentechniek dat dit echt noodzakelijk is. Hiervoor is een bepaalde instroom van scholieren nodig. We zien dat deze aantallen stijgen sinds we deze speciale techniekweek organiseren. Er is ons veel aangelegen om ons hiervoor in te zetten. Dit jaar, maar zeker ook weer volgend jaar.”