Bijna 400 leerlingen in Gelderse Week van de Procestechniek

27 januari 2017

De Week van de Procestechniek bood derde- en vierdejaars VMBO-leerlingen in de regio Gelderland de kans om kennis te maken met de procestechniek. Naast een bedrijfsbezoek, konden de leerlingen als het ware in de huid kruipen van vakmensen zoals procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. Werk en Vakmanschap verzorgde de programma’s voor deze week in de regio Gelderland.

Larissa Klaassen, vestigingsmanager in Enschede en Nijmegen, zit namens Werk en Vakmanschap in de werkgroep die de week organiseert. “Het doel ervan is jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de procestechniek. Dat doen we door voorlichting te geven maar ook door leerlingen mee te nemen in de bedrijven. Daar gaat de techniek als het ware voor ze leven.”

Instroom stimuleren

Vanuit de vestiging van Werk en Vakmanschap in Velp, waar Jeroen Nieuwenhuis vestigingsmanager is, werden 300 leerlingen van 6 scholen begeleid richting meer dan 20 deelnemende bedrijven. “We verzorgen alles, vanaf de allereerste contacten met de scholen en het benaderen en begeleiden van bedrijven tot en met de daadwerkelijke rondleiding”, aldus Jeroen. De reacties zijn positief. “Leerlingen vinden het leuk om achter de deuren van deze bedrijven te kijken. De bedrijven op hun beurt laten graag zien wat ze in huis hebben. Natuurlijk is dit lange termijn denken, maar het is voor bedrijven belangrijk om de instroom in de procestechniek te blijven stimuleren.”

Veel indrukken

Ook Gerbe van der Kolk, consultant op de vestiging Nijmegen, is enthousiast. “Wij hebben 80 leerlingen, van 3 scholen begeleid naar 3 bedrijven in de regio. Ik heb leuke reacties gehoord. Ze vonden het een hele ervaring om eindelijk eens een productieproces van dichtbij te zien. Bij een procesbedrijf zagen we een meterslange besturingskast met duizenden dunnen draadjes. Dat maakte erg veel indruk.” Consultant Nick Tulling is aanwezig geweest bij de activiteiten in Noordoost Brabant. Hij heeft daar onder andere De Waterfabriek in Den Bosch bezocht met een groep van 50 leerlingen. De Waterfabriek produceert waterflesjes. Het bedrijf is gevestigd in het schoolgebouw van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. Het is een echt bedrijf, een non-profit organisatie, maar daarnaast ook een leeromgeving voor studenten.

Twente

Nu deze week is afgerond, heeft Larissa haar vizier inmiddels gericht op de regio Twente. Daar vindt in week 6 en 7 eveneens een Week van de Procestechniek plaats.