De uitdaging van water- en elektrotechniek in de glastuinbouw

06 juni 2019

“Ik ben geboren in Scheveningen en heb baantjes gehad in de vishandel. De glastuinbouw kende ik niet. Het is een uitdagende sector. De diversiteit aan werkzaamheden is groot en geen klant is hetzelfde.” Daniël van Nieuwenhuizen is blij met de baan, die hij via Werk en Vakmanschap vond bij Montera Techniek in Pijnacker. Nog even en hij heeft een vast contract op zak.

Montera Techniek B.V. is een elektro- en watertechnisch installatiebureau voor de glastuinbouw. Het bedrijf is actief op grote projecten in binnen- en buitenland. Met onderhoudscontracten en een 24-uurs servicedienst is Montera ook na de installatie een betrouwbare partner. General Manager André Eblé vertelt dat de kans die hij Daniël bood, aansluit bij de policy van het bedrijf. “Het volgen van een opleiding is altijd een optie. Het is belangrijk dat de medewerkers zo goed mogelijk voorbereid zijn op de verschillende werkzaamheden. Daarnaast zijn opleidingsmogelijkheden naar mijn idee ook een belangrijk middel om mensen te behouden.”

Werken en leren

Daniël startte ruim twee jaar geleden bij Montera. Hij had een havo-diploma op zak en was halverwege zijn pilotenopleiding gestopt. “Via Werk en Vakmanschap Leiden kon ik aan de slag bij Montera. Dat sprak me direct aan. Het is fijn om te zien dat een bedrijf je de mogelijkheid geeft om het vak te leren. Bovendien vond ik de diversiteit aan werkzaamheden aantrekkelijk. Ik ben gestart met de gecombineerde opleiding Monteur/Eerste Monteur en heb deze versneld kunnen afronden. Prettig was dat ik hiervoor alle ruimte kreeg: iedere donderdag naar school en in de vakanties mocht ik thuis blijven om te leren.”

Volop variatie

De werkweken van Daniël zijn bijzonder gevarieerd. Op vrijdag bestaat het werk hoofdzakelijk uit het verhelpen van storingen. De andere dagen werkt hij op projecten. “Het werk is afwisselend: water, elektra, plaatwerken. Het ene moment plaats ik schakelpanelen, het andere moment plak ik pvc-leidingen. Dat spreekt me aan. Ook leuk is dat je soms met enkele collega’s samenwerkt en andere keren alleen aan de slag bent. Dat laatste vind ik net zo leuk. Je bent dan echt op jezelf aangewezen.”

Ambitieus

Om bij Montera Techniek succesvol te zijn, moet je van aanpakken weten. “Het is niet altijd makkelijk. In de winter kan het behoorlijk koud zijn en ’s zomers extreem warm. Daar moet je tegen kunnen”, vertelt Daniël. Hij heeft zich inmiddels voldoende bewezen. Nu hij zijn diploma Eerste Monteur op zak heeft, ligt er een contract én een nieuwe leerovereenkomst voor hem klaar. “Ik ga starten met de mbo niveau 4-opleiding Technicus. Daar heb ik veel zin in. Ik heb ambities en zou graag doorgroeien naar de functie van werkvoorbereider of calculator.”