Devon ontdekt de techniek in de Westerscheldetunnel

11 mei 2020

“Als je door de tunnel rijdt, besef je niet hoeveel techniek daarbij komt kijken. Ons werk is enerzijds preventief onderhoud en natuurlijk lossen we storingen op. Eén keer per maand is er een nachtafsluiting. Als je dan door de tunnel loopt, realiseer je je pas hoe indrukwekkend die is.”

De tunnel waarover Devon Houg praat, is de Westerscheldetunnel. Die tunnel is met 6,6 kilometer de langste tunnel voor wegverkeer in Nederland en verbindt Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen. Devon werkt hier nu vier maanden als leerling monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen. Hij volgt daarvoor een bbl-opleiding via Werk en Vakmanschap. Bijzonder, want hij startte ooit op de Sport HBO in Eindhoven. Daar vond hij zijn draai niet, ondanks zijn liefde voor sport.

Nieuwe wereld van techniek
Devon werkt bij VOF Westerscheldetunnel Maintenance. Deze aannemerscombinatie van Croonwolter&dros, BAM en Mobilis voert het onderhoud, beheer en de instandhouding van alle werktuigkundige- en elektrotechnische installaties uit voor de Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel. Hierbij kun je denken aan de verlichting, signalering, ventilatie, afwatering en brandbeveiliging. Voor Devon een compleet nieuwe wereld. “Nadat ik gestopt was met mijn hbo-opleiding, heb ik verschillende uitzendbanen gehad. Toen ik bij de laatste opdrachtgever merkte dat ik geen opleidingskansen zou krijgen, besloot ik me opnieuw te oriënteren. Via via kwam ik in gesprek met Werk en Vakmanschap.”

Online lesplan
Na een intake bij Werk en Vakmanschap werd Devon uitgenodigd om een week mee te lopen met enkele monteurs. “Het beviel me direct. Ik moest bij wijze van proef een grote stekker in elkaar zetten. Dat deed ik zo snel, dat ze er echt van onder de indruk waren. Misschien was dat de reden wel waarom ik mocht starten.” Inmiddels is Devon vier maanden aan het werk. Iedere vrijdag volgt hij de theorie van de opleiding. “Die ene dag per week school is goed te doen. In feite volg je heel individueel les en heb je je eigen online lesplan. Voor deze opleiding staat drie jaar. Ik hoop het in twee jaar af te ronden en dan nog een vervolgopleiding te doen. Ik weet gewoon dat ik méér kan. Ik voel dat ik hier op mijn plek zit. Alles is goed geregeld, de collega’s zijn top en techniek heeft de toekomst. Ik ben er klaar voor.”