‘Deze bbl-plek is precies wat hij zocht’

19 oktober 2020

“De manier waarop Werk en Vakmanschap mijn zoon aan een passende bbl-plek heeft geholpen, vind ik bijzonder. Ze hebben écht gekeken naar wat Mick wil en niet naar wat voor hen het meest makkelijke is. Daarvan ben ik erg gecharmeerd. Vandaag is zijn eerste werkdag bij Van Venrooy Utility Vehicles in Oss. We hebben er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen.”

Petra van de Veerdonk is werkzaam als trainingscoördinator en heeft jarenlange ervaring in het werkveld van personeelszaken. Van Werk en Vakmanschap had zij nog nooit gehoord, tot ROC De Leijgraaf in Oss adviseerde om daar te gaan praten. “Mijn zoon Mick was gestart met een bol-opleiding Mechatronica. In het tweede jaar kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat leren en werken beter bij hem zou passen. Aanvankelijk dachten wij aan een andere organisatie om dit te regelen, maar het ROC gaf aan zeer goede ervaringen te hebben met Werk en Vakmanschap, met name op het gebied van coaching en begeleiding.”

Mick’s wensen als leidraad
Het kennismakingsgesprek dat Mick had met Nick Tulling, vestigingsmanager van Werk en Vakmanschap, verliep prettig. Petra was daar op de achtergrond bij aanwezig. “Vanzelfsprekend heb ik weinig gezegd. Het was echt aan hun beiden om kennis te maken. Ik was onder de indruk van de manier waarop Nick dit aanpakte. Hij stelde goede vragen, kon alles goed uitleggen en luisterde belangstellend naar het verhaal van Mick.” In het gesprek geeft Nick aan dat de meeste bbl-plaatsen in de periode april – juni beschikbaar komen. Hij moest daarom gericht voor Mick op zoek gaan. “Ze hebben samen verschillende bedrijven besproken. Werk en Vakmanschap heeft veel vaste relaties, maar die bedrijven bleken minder passend voor Mick. Mick heeft al redelijk wat stages gedaan en weet dus goed wat hij wel en niet wil. Nick heeft geen moment geprobeerd om Mick naar een van de openstaande vacatures toe te praten. Op basis van de wensen van Mick heeft hij juist diverse bedrijven buiten zijn vaste relaties benaderd.”

Sollicitatietips en -begeleiding
De zoektocht van Nick levert een week later al een aanbieding op: Mick mag op gesprek bij Van Venrooy Utility Vehicles. Petra: “Wat ik erg goed vind, is dat Mick direct duidelijke informatie ontving over hoe je het beste kunt solliciteren. Het sollicitatiegesprek zelf bereidde hij met Nick voor, die vervolgens ook mee ging naar het gesprek. Later gaf Nick aan dit bewust te doen. Mocht een kandidaat afgewezen worden, dan kunnen ze samen het sollicitatiegesprek evalueren. Het gesprek zelf verliep goed, er is duidelijk van beide kanten een klik en Mick is enorm enthousiast.”

Eerste werkdag
Vandaag is Mick’s eerste werkdag. Vooraf is het contract getekend en alles goed doorgesproken. Petra is ervan overtuigd dat het goed zal gaan. “Mick ging vandaag happy de deur uit. Hij heeft er ontzettend veel zin in. Hij heeft met deze bbl-plek precies gekregen waarnaar hij op zoek was. Dat is een belangrijke basis voor succes. We hebben alle vertrouwen in hem en in de begeleiding van Werk en Vakmanschap.”