‘Mijn doel is proces engineer worden’

20 oktober 2017

Tijdens het sollicitatiegesprek bij BYK in Denekamp blufte Derk Menzing dat hij wel directeur wilde worden. Daarmee zette hij zichzelf direct op de kaart. Dit schooljaar rondt hij zijn HBO-opleiding Chemische Technologie af. “Directeur”, lacht hij, “ik denk dat ik liever wat dichter bij de techniek blijf.”

Vijf jaar geleden had Derk twee niet-afgeronde HBO-opleidingen achter zijn naam staan. Hij klopte aan bij Werk en Vakmanschap voor de functie van treinmonteur. “Ik raakte in gesprek met consultant Marieke Bekkers. Zij wees me op een instroomproject in de procesindustrie. Dat leek haar wel iets voor mij. Ik ben er nu heel blij mee dat zij mij die richting in heeft ‘geduwd’.

Vast dienstverband

Na een succesvol voorschakeltraject was Derk welkom bij BYK voor de BBL-opleiding Procestechniek niveau 2. BYK is een toonaangevende leverancier van additieven, waarmee de kwaliteit van kleur, uitstraling en fysieke eigenschappen gewaarborgd kunnen worden. Het werk beviel Derk goed en de opleiding ging hem zo gemakkelijk af dat niveau 3 al snel volgde. Toen hij na twee jaar dat diploma op zak had, nam hij afscheid van Werk en Vakmanschap. Hij kreeg een vast dienstverband bij BYK én de kans om de HBO-opleiding Chemische Technologie te volgen.

Bonus voor verbeteridee

Derk maakte naam bij BYK met een verbeteridee, waarmee een deel van het werk efficiënter kon worden ingericht. “Het scheelde een dag op de drie dagen, die ervoor stonden. BYK was hier zo blij mee dat ik een bonus ontving en een interview in het personeelsblad.” Momenteel is Derk druk met afstuderen. Hiervoor werkt hij aan het ontwerp van een proceswaterinstallatie. “BYK krijgt een nieuwe bovengrondse opslagtank. Deze installatie moet ervoor zorgen dat de opslag voldoet aan de vraag uit de productie en alle milieueisen.” 

Proces engineer

Naast Derk hebben bij BYK nog twee jongens via Werk en Vakmanschap hun leertraject afgerond; Hendri van Wijk in de technische dienst en Alan Olde Daalhuis in de productie. Beiden zijn nog steeds bij BYK aan de slag. Derk hoopt volgend jaar te kunnen afstuderen. “Mijn eerste doel is dan de functie van proces engineer. Die functie is uitdagend en afwisselend; precies wat ik ambieer.” 