Duizend leerlingen ervaren Zeeuws-Vlaamse techniek

21 januari 2019

De Techniek Experience Days, afgelopen week in het Industrieel Museum in Sas van Gent, zijn bedoeld om jongeren actief kennis te laten maken met de industrie in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. Bijna duizend tweedejaars leerlingen van de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Hulst, Terneuzen en Sluis werden uitgedaagd om zelf met techniek aan de slag te gaan. Werk en Vakmanschap Terneuzen was de hele week met twee consultants aanwezig.

De Techniek Experience is een initiatief van het Huis van de Techniek. Dit is het centrale punt voor het stimuleren van kiezen, leren en werken in techniek in Zeeland. Werk en Vakmanschap is één van de participanten van dit initiatief.

Techniek ontdekken
Eric Riemens, vestigingsmanager bij Werk en Vakmanschap, is enthousiast over de opzet van de Techniek Experience. “Het is een geweldige manier om leerlingen in de praktijk te laten kennismaken met techniek. Zo waren er onder andere workshops waar de leerlingen zelf een windmolen of discolamp konden maken. Maar ook schilderen en timmeren stond op het programma. Wij deden mee aan het onderdeel ‘meet & greet’. Hierbij was het de bedoeling dat de leerlingen de techniek ontdekten aan de hand van foto’s van alledaagse producten. Hierover gingen ze in gesprek met ons en met vertegenwoordigers van de andere bedrijven.”

Volop mogelijkheden
Volgens Eric zijn de reacties van de leerlingen wisselend. “Het is duidelijk dat sommige leerlingen sterke affiniteit hebben met techniek en anderen juist helemaal niet. Ik denk dat het allebei belangrijk is om te ontdekken. Zo kunnen de leerlingen later gerichte, weloverwogen keuzes maken. Hier in de Kanaalzone is in ieder geval op technisch gebied van alles te beleven: procestechniek, maintenance, logistiek en bouw/infra. Ik hoop dat we een aantal leerlingen aan het denken hebben gezet over de mogelijkheden die de techniek hen biedt.”