Duizend leerlingen ontdekken de techniek in Hengelo

25 november 2019

Het project Twente goes Techno biedt leerlingen de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij ruim 40 technische bedrijven. Afgelopen week maakten circa duizend havo-, vwo- en vmbo-leerlingen gebruik van de mogelijkheid. Zij keken hun ogen uit bij diverse technische bedrijven in en om Hengelo. Emiel Luimes, consultant bij Werk en Vakmanschap in Enschede, is nauw betrokken bij de organisatie. 

Twente goes Techno is een jaarlijks terugkerend evenement. Het biedt leerlingen de gelegenheid om kennis te maken met de techniek. “Ze hebben in hun dagelijks leven allemaal met techniek te maken, maar zijn zich daar niet altijd van bewust. Het beeld dat ze bij technische bedrijven hebben, is bovendien heel traditioneel. Met deze bedrijfsbezoeken laten we zien wat techniek anno nu inhoudt; welk werk er gedaan wordt en welke functies daarbij horen.”

Beta&TechMentality model
Emiel en zijn collega Larissa Klaassen waren zelf aanwezig bij de officiële aftrap, afgelopen maandag bij het C.T. Stork College in Hengelo. Ondernemers, onderwijs en vertegenwoordigers van de gemeente en brancheorganisaties kwamen samen om de week feestelijk te starten. Diverse interessante sprekers vermaakten het publiek. Enthousiast waren Emiel en Larissa over het vernieuwde Beta&TechMentality model. Dit model verdeelt de jongeren in 5 types. Bij ieder type hoort een andere houding ten aanzien van techniek. Deze types vragen dan ook om een andere manier van aanspreken om ze te interesseren voor techniek. Doeners, Creatieve makers, Ontdekkers, Vernieuwers en Maatschappelijke toepassers. Allemaal zijn ze dus te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek.

Uitdagingen in de techniek
Zelf is Emiel mee geweest naar het bedrijfsbezoek bij Wagenborg Nedlift in Hengelo. Zijn reactie: “Ze keken hun ogen uit. Dat bijvoorbeeld het opbouwen van een kraan een dag kan duren, hadden ze zich niet gerealiseerd. Ik heb het idee dat ze tijdens de rondleiding beseften dat techniek uitdagend is en dat de processen erachter soms bijzonder complex zijn.”