‘Een stage is eigenlijk een mini-baan’

09 januari 2019

De consultants Guy Somers en Rob Smit van Werk en Vakmanschap in Weert waren deze ochtend aanwezig op het Gilde College in Venlo. Ze verzorgden twee interactieve workshops, waarin de basisbeginselen van het solliciteren aan bod kwamen. Het leidde soms tot verhitte discussies, vertelt Rob. “We spraken onder andere met de leerlingen over social media. De vraag die we hen voorhielden was: hoe kom jij over op een potentiële werkgever.”

De workshops waren bedoeld voor de eerstejaarsleerlingen Metaalbewerking (Constructie en Verspanen). Want, hoewel het zoeken naar een vaste baan nog lang niet aan de orde is, is al op korte termijn sprake van een stage. “Een stage is eigenlijk een mini-baan. Bij veel bedrijven wordt verwacht dat de leerlingen daarvoor solliciteren. Dan kun je dus daar maar beter goed voorbereid zijn.”

Sollicitatietips
Guy en Rob gingen globaal in op alle aspecten van een sollicitatie: van het maken van een cv tot de juiste presentatietechnieken. “We hebben uitvoerig over alles gesproken en de leerlingen veel in groepjes laten werken. Natuurlijk hebben we ook tips geven. Wil je bijvoorbeeld op Facebook alle foto’s delen waarop je feestend en drinkend te zien bent, doe dat dan alleen onder vrienden. En heb je een ludiek e-mailadres, prima, maar maak ook een serieus adres aan voor sollicitaties en andere belangrijke berichten.”

Prettige samenwerking
Rob is enthousiast over de ochtend. “Het is erg leuk om te doen en sluit bovendien goed aan bij de missie van Werk en Vakmanschap. De samenwerking met het Gilde College is uitstekend. We worden steeds vaker uitgenodigd om onze kennis en ervaring met de leerlingen te delen. Dat doen we natuurlijk graag.”