Gastlessen leren solliciteren

20 januari 2020

Afgelopen week stonden Guy Somers en Rob Smit, consultants bij Werk en Vakmanschap in Weert, voor de klas bij Gilde Opleidingen in Venlo. Zij brachten maar liefst zestig eerstejaars leerlingen autotechniek en interieurbouw de eerste kneepjes bij van een goede sollicitatie. Van cv tot motivatiebrief en sollicitatiegesprek: alles kwam tijdens de interactieve lessen aan bod.

Het lijkt vroeg om al in het eerste jaar te leren solliciteren, maar Guy vertelt dat deze leerlingen al snel op zoek moeten naar een stage (of weekendbaan). Dan maken ze voor het eerst kennis met een sollicitatieprocedure. Na deze lessen komen ze goed beslagen ten ijs. “We geven concrete informatie en tips voor het schrijven van een motivatiebrief en het opstellen van een cv. Leuk is dat we daarna de leerlingen uitdagen om een aantal fictieve cv’s te beoordelen. Door de goede punten te benoemen en elkaar verbetervoorstellen te doen, leren ze enorm veel. We sluiten de lessen steevast af met een online quiz via Kahoot. De antwoorden geven ze via hun mobiele telefoon. Dit slaat altijd goed aan en de energie die dan vrij komt is mooi om te zien.”

De consultants van Werk en Vakmanschap zijn inmiddels voor deze lessen vaste gasten bij Gilde Opleidingen. “We doen dit al langere tijd: onze gastlessen zijn een vast onderdeel geworden van deze technische opleidingen. Daar mogen we best trots op zijn!”