Gelderse scholieren tasten toekomstmogelijkheden af

29 februari 2016

NIJMEGEN – De opkomst was goed en ook de belangstelling voor een toekomst in de techniek mocht er wezen. De open dag van ROC Nijmegen op 25 februari 2016 strekt tot tevredenheid, zegt Lex Jansen van Werk en Vakmanschap in de grootste stad van Gelderland.

In het ultramoderne Technovium kwamen honderden vmbo’ers en zij-instromers, vaak samen met hun ouders, de mogelijkheden ontdekken van een vervolgopleiding. Werk en Vakmanschap zet daarbij vooral in op de combinatie van leren en werken: het BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg). Maar wie bij Werk en Vakmanschap aanklopt voor informatie over de meer schoolse variant (BOL, beroepsopleidende leerweg) kan ook op een degelijke advisering rekenen.

“Je merkt duidelijk dat de bouw aantrekt. Er is veel belangstelling voor een vak als timmerman. Maar ook voor de meer gespecialiseerde technische vakken bestaat interesse, zowel van jongens als meisjes”, constateert Lex Jansen. Hij doelt onder meer op procestechniek en mechatronica. De mede door Werk en Vakmanschap opgezette opleiding energietechniek kreeg ook veel aandacht.

Zo’n open dag levert op vrij korte termijn vervolgafspraken op met jongeren die daadwerkelijk stappen willen zetten naar de toekomst. Jongelui die graag als BBL’er aan de slag willen, doen dat in veel gevallen via Werk en Vakmanschap. Ook hun ouders stellen dat merkbaar op prijs. Een moeder zei letterlijk: ‘Het kan geen kwaad als extra ogen meekijken naar de mogelijkheden en de ontwikkeling van onze zestienjarige zoon’.