Girls’ Day: Is techniek jouw passie? Dan zéker doen!

15 april 2021

Je hart volgen en doen waar je passie ligt. Inmiddels weet Iris Piessens (23) dat dit het beste advies is dat zij andere meisjes kan geven. Zelf koos ze pas voor een technische mbo-opleiding, nadat ze tal van andere opleidingen had geprobeerd. “Ik had altijd al interesse voor techniek, maar was te onzeker om daarvoor uit te komen. Nu weet ik dat die onzekerheid niet nodig was. Niemand van mijn familie of vrienden vond het raar dat ik voor de techniek koos. En op mijn werk draai ik goed mee tussen mijn mannelijke collega’s.”

Horeca, kinderopvang, verzorgende IG; zeg niet dat Iris het niet geprobeerd heeft om de techniek te vermijden. Maar iedere opleiding die ze startte, beëindigde ze bijna weer net zo snel. “Na al die pogingen om niet de techniek in te gaan, besloot ik de stap te wagen. Eindelijk volgde ik mijn hart! Als kind al was ik geïnteresseerd in elektrische bedradingen. Als mijn vader met zijn auto bezig was, keek ik gefascineerd mee. Eigenlijk kun je achteraf zeggen dat ik deze stap veel eerder had moeten maken.”

Mechanisch en elektrisch werk
Iris koos voor een versnelde mbo-opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen. Het eerste jaar werkte ze bij een technisch bedrijf in Vlissingen-Oost. Toen ze daar, door corona, moest stoppen, meldde ze zich aan bij Werk en Vakmanschap. Zij vonden voor haar de bbl-plek bij Symach in Terneuzen. Bij dit bedrijf doet Iris nu haar laatste, examenjaar. “Het werk is heel gevarieerd! We bouwen palletizers. Dat zijn machines die producten, verpakt in zakken, op pallets stapelen. Het werk is zowel mechanisch als elektrisch. Ik bereid bijvoorbeeld pneumatische cilinders voor en sluit deze ook aan. De elektro-kabels in de besturingskasten sluit ik ook aan. Momenteel werk ik ook aan mijn examenopdracht, de proeve van bekwaamheid. Daarvoor bouw ik een machinedeel, die inlegvellen op de pallets legt om zo de goederen op de pallets te beschermen.”

Werken in een mannenteam
Dat ze bij Symach de enige vrouw op de werkvloer is, maakt voor Iris niet uit. Integendeel, ze vindt het werken met mannen wel prettig. “Ik leg eigenlijk makkelijker contact met mannen, dan met vrouwen. Hun directe manier van omgang spreekt me aan. Zij hebben mij ook gelijk geaccepteerd. Ze hadden al eerder vrouwen op de werkvloer gehad. Ik merk dat ze ook echt interesse in me hebben en bereid zijn me te helpen. Dat is fijn.”

Steun en begeleiding bij opleiding
Over het contact met Werk en Vakmanschap is Iris erg tevreden. “We hebben bijna wekelijks contact. Ze informeren naar mijn werk, naar mijn school, en zijn ook geïnteresseerd in hoe het mij gaat. Als ik zelf ergens mee zit, kan ik altijd contact opnemen. Dat vind ik prettig, ze helpen me echt om mijn diploma te halen.” Als ze eenmaal dat eerste technische diploma op zak heeft, hoopt Iris nog niet uitgestudeerd te zijn. Haar ambities in de techniek reiken verder. “Ik hoop hierna verder te kunnen gaan met de bbl-opleiding Mechatronica bij Symach. Door Symach heb ik besloten om voor deze richting te kiezen. Dan leer ik nog meer over mechanica en elektronica; precies wat ze hier nodig hebben.”