‘Goed leren solliciteren heeft meerwaarde’

09 november 2018

“VMBO-leerlingen leren hoe ze moeten solliciteren, is super leuk om te doen. Ik ben overtuigd van de meerwaarde ervan. Bovendien, voor sommige leerlingen komt het moment van de eerste sollicitatie sneller dan je denkt. Wie na het VMBO start met een bbl-opleiding zal zich bij het leerbedrijf goed moeten kunnen presenteren.”

Annemarie Loeters is consultant bij Werk en Vakmanschap in Leiden. In samenwerking met JINC verzorgt zij regelmatig sollicitatietrainingen. Deze week was zij bijvoorbeeld op de François Vatelschool (VMBO) in Den Haag. “Samen met een andere trainer hebben we een groepje vierdejaars leerlingen laten kennismaken met het voeren van een sollicitatiegesprek. De sollicitatiebrief en het cv hadden zij al eerder gemaakt. Wij gebruikten die als basis voor de gesprekken. We deden een rollenspel, al vanaf het moment dat je op de gang zit te wachten en naar binnen mag. De andere leerlingen gaven feedback, bijvoorbeeld over houding en gesprekstechniek.”

Praktische ervaring
Annemarie was dit keer positief verrast. Het viel haar op dat een aantal leerlingen de gesprekken goed voerde. “Ik vond het erg knap dat sommige leerlingen duidelijk konden uitleggen welke praktische ervaring ze hadden. Daar heb je iets aan als werkgever. Verder was er een meisje dat vertelde dat ze een stage volledig zelfstandig had geregeld. Dat vind ik goed en zegt iets over haar. Het is leuk om de leerlingen die spiegel voor te kunnen houden.”