Groei in de technische wereld van Royal Smit Transformers

19 januari 2022

Wat Royal Smit Transformers in Nijmegen doet, is bijna uniek in de wereld. Hier worden geavanceerde grootvermogenstransformatoren gebouwd. Daarvoor is veel technische kennis en vakmanschap nodig. Kennis die ze bij Smit graag met jou delen. Heb je affiniteit met techniek, wil je graag leren en heb je genoeg energie om je handen uit de mouwen te steken? Dan is een leerwerktraject Mechatronica of Elektrotechniek iets voor jou!

Royal Smit Transformers is één van de marktleiders op het gebied van ontwikkeling, productie, verkoop en onderhoud van transformatoren. Deze spelen wereldwijd een belangrijke rol in de energiesector. Elke klant of klantwens is uniek en vrijwel elke transformator is dan ook engineered-to-order. Dat betekent dat je dagelijks werkt aan unieke producten. Weet je dat deze transformatoren soms wel vijf meter hoog zijn! Daar komt dus heel wat bij kijken!

Uitgebreid kennis maken met het werk
Renzo van Raalte (17) werkt sinds vorig jaar bij Smit Transformatoren. Hij is enthousiast over wat hij hier leert. “Ik doe via Werk en Vakmanschap een leerwerktraject Electrotechniek niveau 3. Het eerste jaar heb ik op vrijwel alle afdelingen meegelopen. Zo leerde ik het bedrijf en de collega’s kennen en ontdekte ik wat ikzelf leuk en interessant vind. Ik zit nu in mijn tweede jaar en heb drie afdelingen mogen kiezen, waarin ik me verder wil verdiepen. Uiteindelijk kies ik in het derde jaar de afdeling waar ik zou willen gaan werken. De afdeling Hoogspanningslab lijkt me leuk, want daar testen ze of de transformator goed werkt. Maar ik ga nog op twee andere afdelingen stage lopen, dus echt goed kiezen kan ik pas nadat het jaar volledig is afgerond.”

Leerwerktrajecten op verschillende niveaus
Sander van der Poel is Operations trainer bij Royal Smit Transformers. Hij organiseert de leerwerktrajecten samen met Werk en Vakmanschap. “We hebben goede ervaringen met hen. Sterker nog, veel goede monteurs zijn ooit via Werk en Vakmanschap gestart. Om die reden steken we opnieuw energie in deze leerwerktrajecten. Bij een leerwerktraject werk je vier dagen en ga je één dag per week naar school. In ons geval is dat ROC De Leijgraaf. We bieden verschillende richtingen en niveaus aan: Mechatronica niveau 2, 3 en 4 of Elektrotechniek niveau 3 of 4. Dat betekent dus ook dat er volop doorgroeimogelijkheden zijn.” Sander is enthousiast over de begeleiding door Werk en Vakmanschap. “Zij zijn een belangrijke schakel tussen de leerling, de school en ons bedrijf. Zo plannen we gezamenlijk de 3-maandelijkse functioneringsgesprekken met de leerling om zijn ontwikkeling te volgen.”

Investeren in medewerkers
Renzo vindt dat het werken en leren heel goed te combineren is. Ook hij is blij met de begeleiding en coaching door Werk en Vakmanschap. “Eigenlijk kan ik alles op school doen. Op het werk zelf word ik goed begeleid. Iedereen weet dat ik leerling ben en is bereid me te helpen.” Sander benadrukt hoe belangrijk het is dat ervaren monteurs jonge monteurs inwerken. “Zo werken we samen aan goede collega’s. Dat is belangrijk, want we leveren kwalitatief hoogstaande producten. Eén klein foutje kan enorm grote gevolgen hebben. Om die reden investeren we veel in opleidingen.” Sander legt uit dat het leerwerktraject zo is opgebouwd dat je langzaam toewerkt naar de afdeling waarmee je de meeste affiniteit hebt. “Wij willen niet beslissen waar mensen later terechtkomen. Dat moeten ze zelf ontdekken. Gelijktijdig beoordeelt natuurlijk ook de afdelingsleiding of je daadwerkelijk geschikt bent voor de desbetreffende afdeling. Is dat het geval en heb je je opleiding succesvol afgerond? Dan bieden we je graag een vast dienstverband aan.”

Werken bij Royal Smit Transformers?
Lijkt het jou leuk om te werken aan transformatoren, die een belangrijke rol spelen bij de distributie van elektrische energie en de instandhouding van stedelijke energienetwerken? Heb je affiniteit met techniek, wil je graag leren en heb je genoeg energie om je handen uit de mouwen te steken? Dan is een leerwerktraject Mechatronica of Elektrotechniek bij Royal Smit Transformers zeker iets voor jou! Of je nu vakvolwassen bent of graag een bbl-opleiding wilt doen, we horen graag van je! Neem contact op met Kevin Grapperhaus. Hij vertelt je er graag alles over! Je kunt Kevin bereiken via telefoon 06-30204301, e-mail: k.grapperhaus@werkenvakmanschap.nl of kijk op www.werkenvakmanschap.nl/werken-bij-smit/.