Hoe is het met Gunther Bakker

24 mei 2018

Gunther is sinds vorig jaar via Werk en Vakmanschap aan de slag als leerling monteur. Hij werkt bij Heupink & Bloemen Tabak in Ootmarsum en volgt de opleiding MBO Technicus Elektrotechnische Systemen op niveau 4. “Het is best pittig. Veertig uur werken en daarnaast nog eens de opleiding doen vraagt veel van je.”

Gunther komt met Werk en Vakmanschap in contact als hij op zoek gaat naar een leerwerkbedrijf voor zijn niveau 4 opleiding. “Ik werkte als uitzendkracht bij Siemens en hoorde dat één van mijn collega’s een BBL-traject volgde via Werk en Vakmanschap. Toen ik mijn niveau 3 behaald had, wilde ik dolgraag niveau 4 gaan doen, maar ik had geen bedrijf waar ik het kon doen. Werk en Vakmanschap hielp mij hierbij.”

Strakke planning
De combinatie van leren en werken vindt Gunther best pittig. “Ik werk vijf dagen en heb op maandag- en dinsdagavond les op het ROC van Twente. Discipline en een goede planning is essentieel voor het slagen van de opleiding.” Gunther heeft een planning gemaakt waaraan hij zich strikt houdt. “De maandag- en dinsdagavond zijn mijn schoolavonden, de woensdagavond doe ik helemaal niets, op donderdagavond maak ik de makkelijke huiswerkopdrachten, op vrijdagavond is het weer tijd voor ontspanning en het weekend staat volledig in het teken van mijn moeilijke vakken”, legt hij uit. Het schema maakt duidelijk dat Gunther weinig tijd heeft voor andere zaken. Want, wat doet hij als hij niet werkt? “Leren, leren, leren”, antwoordt hij lachend. “Verder kan ik echt ontspannen als ik een avondje naar de bios ga. Ook vind ik het ontspannend om met vrienden te skateboarden. Het geeft rust en maakt mijn hoofd even leeg.”

Het werk is uitdagend
Ondanks deze intensieve werkweken, vindt hij het werk erg leuk. Hij vindt het werk een echte uitdaging en geniet letterlijk en figuurlijk van de spanning van zijn beroep. “Als monteur in de technische dienst werk ik voornamelijk met elektriciteit. Je moet echt je kop erbij houden, want anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Ik ben gek op die kick en moet mij echt focussen om dingen voor elkaar te krijgen.” Ook over Heupink en Bloemen is hij enthousiast. “Het bedrijf heeft een open cultuur. Je kunt alles zeggen en vragen en de mensen zijn erg aardig. Ook hebben zij begrip voor het feit dat ik een opleiding volg. Zij ondersteunen mij hierin.”

Volop ambities
Gunther is momenteel volledig gefocust op zijn niveau 4 opleiding. Toch durft hij stiekem al wat verder te kijken. “Ik droom ervan om als PLC Programmeur te werken aan verschillende machines en robotica. Zelf PLC besturingen schrijven en programmeren, is ontzettend leuk. Tijdens mijn opleiding krijg ik al een stukje over PLC besturingen, maar dat is niet voldoende voor mij. Daarom wil ik na het behalen van mijn diploma doorstromen naar het HBO. De opleiding HBO Informatica vind ik een geschikte opleiding voor mezelf om PLC Programmeur te worden.”