Ik kan hier gewoon lekker sleutelen

10 augustus 2022

Na zijn vmbo-opleiding Metaalbewerking gaat Rafiq aan de slag bij Royal Smit Transformers in Nijmegen. Via Werk en Vakmanschap start hij als BBL-mechatronica monteur. Het eerste jaar maakt hij kennis met alle afdelingen en de verschillende werkzaamheden. “Laat mij maar lekker sleutelen”, zegt hij.

Toen Rafiq hoorde over Royal Smit Transformers heeft hij zich via internet in het bedrijf verdiept. “Het sprak me direct aan. Je hoort niet vaak van fabrieken die transformatoren maken. Het is echt wel uniek wat we hier doen. Het werk kun je daarom eigenlijk ook alleen maar leren door het te doen.”

Kennismaken met alle afdelingen
Het eerste jaar dat Rafiq bij Royal Smit Transformers werkte, maakte hij kennis met alle afdelingen: zes weken op afdelingen met mechanische werkzaamheden en telkens twee weken op elektro-afdelingen. “Ik weet nog dat ik startte op de Wikkelarij. Daar wordt koper gewikkeld om een mal. Dat is best ingewikkeld werk. Ik liep toen vooral mee met een collega, maar het gaf me wel een goed beeld van de afdeling. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik vooral geniet op de afdelingen waar ik kan sleutelen. Daarbij kun je denken aan het monteren van afsluiters of kegels en het aanleggen van leidingen. Gewoon lekker bezig zijn dus met bouten en moeren. Ik gebruik daarvoor tekeningen, soms 3D, maar op een gegeven moment weet je het natuurlijk wel. Het is belangrijk om nauwkeurig te werken en te zorgen dat alles goed vastzit. Doe je dat niet, dan bestaat het risico van lekkages.”

Top drie afdelingen
Momenteel is Rafiq bezig aan zijn tweede jaar. Daarin biedt Royal Smit Transformers hem de mogelijkheid om terug te gaan naar drie afdelingen waar zijn voorkeur het meest naar uit gaat. Voor Rafiq zijn dat de afdelingen Voormontage, Spoelenbouw en Verzendhal. “Bij de Voormontage doe ik vooral veel sleutelwerk. Bij de Spoelenbouw ben je vooral bezig met het binnenwerk van een transformator. Je kunt dan denken aan het aanbrengen van isolatie en aan het in elkaar zetten van spoelen. Bij de afdeling Verzendhal sleutel je ook, maar in omgekeerde volgorde. Je haalt daar de transformator namelijk weer in delen uit elkaar zodat deze verzonden kan worden naar de klant.”

Ook werken bij Royal Smit Transformers?
Lijkt het jou leuk om net als Rafiq te werken aan transformatoren? Dan is een
leerwerktraject Mechatronica of Elektrotechniek bij Royal Smit Transformers zeker iets voor jou! Of je nu vakvolwassen bent of graag een bbl-opleiding wilt doen, we horen graag van je! Neem contact op met Kevin Grapperhaus. Hij vertelt je er graag alles over!

Je kunt Kevin bereiken via:
telefoon
06-30204301
e-mail:
k.grapperhaus@werkenvakmanschap.nl
of kijk op: https://www.werkenvakmanschap.nl/werken-bij-smit/