Veel jeugd op Nijmeegse Techniekdag

26 september 2016

NIJMEGEN – Het was razend druk, zaterdag 24 september op de Nijmeegse Techniekdag. Naar het Technovium – waarin technisch onderwijs en bedrijfsleven samenwerken – waren zeker vierduizend bezoekers gekomen, voornamelijk jongeren. Ze konden er onder het motto ‘Ontdek jouw weg naar de techniek’ op vele manieren kennis maken met wat techniek zoal te bieden heeft.

Ook Werk en Vakmanschap was prominent vertegenwoordigd. Jeugdige bezoekers konden hun zelfbeheersing tonen op een bibberspiraal, anderen maakten buttons. Vijftien leerling monteurs mechatronica van Smit Transformers hielpen bij het in elkaar zetten van robotborsteltjes. Daardoor sneed het mes aan twee kanten: de Techniekdag-bezoekers waren praktisch bezig en de leerling monteurs deden didactische praktijkkennis op.

Kevin Grapperhaus van de Nijmeegse vestiging van Werk en Vakmanschap spreekt van een geslaagde Techniekdag. “We hebben het heel druk gehad. De doelgroep is nog jong. Het is niet een beurs waar je direct kandidaten voor banen aantrekt. Maar er wordt een belangrijke basis gelegd voor interesse in techniek. Dat is grote winst.”

Op de Techniekdag was enorm veel te doen en te beleven voor de bezoekers. Veel belangstelling was er voor het maken van vlogs en het bakken van pannenkoeken met een speciale 3-D-pannenkoekmachine. De organisatie wil jongeren, en zeker ook meiden, interesseren voor een technische opleiding op middelbaar niveau. Tegen de regionale krant De Gelderlander zegt woordvoerder John Spierings van het Technovium dat de instroom van meisjes (nog geen 7 procent van de 2200 leerlingen) ver achterblijft bij landen als Zweden, Denemarken en Spanje. Volgens Spierings kloppen de beelden die meisjes en vooral ouders hebben van technische vakken niet. „Je krijgt er lang niet altijd vuile handen van. De digitalisering rukt in alle technische beroepen op”, zegt hij.