Jouw toekomst in de procestechniek

27 januari 2021

Vrijdagmiddag 29 januari zijn onze digitale deuren geopend voor leerlingen, ouders en verzorgers voor advies over het werken en leren in de procestechniek. Wil jij alvast meer info? Lees dan onderstaande blog over wat het werken in de procestechniek inhoudt!

Wat is procestechniek?

Procestechniek is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. In een fabriek wordt stap voor stap van één of meerdere grondstoffen een product gemaakt. Dit noemen we een proces, vandaar de naam procestechniek. Bijna alles om ons heen is gemaakt door procestechniek: frisdrank, schrijfblokken, telefoon, benzine, koekjes, boeken, kaas, glas, bier, ga zo maar door.

Het hele proces van grondstof tot eindproduct bestaat uit veel stappen, zoals grondstoffen aanvoeren, bewerken en mengen. In grote, geautomatiseerde fabrieken worden grondstoffen verwerkt tot halffabricaat of eindproduct. Vanuit de meetkamer of door een operator wordt de machine bestuurd. De laborant bewaakt de kwaliteit van de grondstoffen en het eindproduct.

Het vakgebied procestechniek bestaat uit een deel elektrotechniek, werktuigbouwkunde en chemie. Je kunt binnen dit vakgebied dan ook verschillende functies uitoefenen. Zo kun je werkzaam zijn als allround operator, procestechnoloog, procesengineer of storingsmonteur. Omdat procesindustrie dag en nacht draait, werk je meestal in ploegendienst, dus wisselend in de morgen, middag, avond of nacht.

Welke opleiding hoort hierbij?

Je kunt twee soorten procestechniekopleidingen volgen: de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL). Het is mogelijk om een diploma voor procesoperator te krijgen op de niveaus A, B of C. MBO 2, 3 of 4.

Denk jij aan het werken en leren in de procestechniek? Neem dan gerust eens contact op met Werk en Vakmanschap om je te laten informeren over de mogelijkheden.