Karim krijgt energie van elektrotechniek

10 augustus 2022

“De eerste keer dat ik die grote transformatoren bij Royal Smit Transformers zag, dacht ik echt: wauw wat is dat? Nu werk ik er dagelijks mee. Soms zit ik met de stroomschema’s bovenop een transformator, maar ik werk ook aan besturingskasten en heb geleerd elektrische circuits op te bouwen. Ik vind het werk hier erg leuk. Ik leer echt elke dag iets nieuws, de sfeer is goed en ik ben lekker met mijn handen bezig.”
 
Karim werkt via Werk en Vakmanschap als BBL-monteur elektrotechniek niveau 3 bij Royal Smit Transformers in Nijmegen. Dit bedrijf is één van de marktleiders op het gebied van transformatoren. Transformatoren zijn belangrijk voor bedrijven in de energiesector. Karims eerste succes bij Royal Smit Transformers is het behalen van het examen Nederlands op B2-niveau. Nu ligt de focus op het leren van elektrotechniek in de praktijk. “Ik leer en begrijp dingen beter door te doen. Ik kijk bijvoorbeeld goed naar de handen van mijn collega. Wat doet hij, wat pakt hij en in welke volgorde? Daarna doe ik hetzelfde. Zo leer ik veel.”

Aan de slag als elektromonteur
Karim werkt nu bij de afdeling Secundair (Systeem & Besturing). Soms klimt hij bovenop de trafo’s om daar zijn werk te doen. “Ik neem het werkschema dan mee naar boven en ga aan de slag. Ik meet de elektriciteitskabels op de juiste lengte, knip ze af en zet er dan ‘sleeves’ op. Daarna bevestig ik de aansluitpunten. Soms ook werk ik aan de besturingskasten en zorg ik daarin voor de juiste aansluitingen en relais. Naast het vak van elektromonteur zelf, leer ik ook dat het belangrijk is om veilig te werken . Ook heb ik geleerd om mijn werk goed voor te bereiden, zodat ik weet en snap wat ik doe.”

Op elke afdeling goede uitleg
Wie bij Smit start, maakt in de eerste twee jaar van de opleiding kennis met vrijwel elke afdeling. Smit heeft hiervoor een eigen praktijkschool. Karim: “Ik startte bij Bedrijfsondersteuning. Daar leerde ik storingen opzoeken. Als een machine het niet doet, geeft deze namelijk een foutmeldingscode. Die codes zocht ik op om zodoende te weten van welke storing sprake was. Later leerde ik ook sommige storingen te repareren. Ik werkte ook bij de afdeling Voormeten en het Hoogspanning Laboratorium. Daar leerde ik om elektrische circuits op te bouwen waarmee de afgebouwde trafo’s getest en gemeten kunnen worden. Het is fijn dat alles altijd heel goed wordt uitgelegd.” Karim vindt het interessant om zoveel verschillende afdelingen te zien. “Bij de afdeling Voormeten heb je vooral veel kennis nodig en moet je goed nadenken. Bij de afdeling Secundair werk je veel met je handen. Op die afdeling kun je doorgroeien naar tester. Dat lijkt me wel wat! Je controleert dan of alles goed bekabeld is voordat de trafo naar de laatste keuring gaat. Daarna is de transformator gereed en kan die naar een van onze klanten.”

Ook werken bij Royal Smit Transformers?
Lijkt het jou leuk om net als Karim te werken aan transformatoren? Dan is een
leerwerktraject  Elektrotechniek of Mechatronica bij Royal Smit Transformers zeker iets voor jou! Of je nu vakvolwassen bent of graag een bbl-opleiding wilt doen, we horen graag van je! Neem contact op met Kevin Grapperhaus. Hij vertelt je er graag alles over!

Je kunt Kevin bereiken via
telefoon:
06-30204301
e-mail: k.grapperhaus@werkenvakmanschap.nl
of kijk op: https://www.werkenvakmanschap.nl/werken-bij-smit/.