Verder kijken dan je huidige baan

14 maart 2018

John Borsboom, consultant bij Werk en Vakmanschap, was vorige week aanwezig bij de Opleidingen- en Banenmarkt van UWV in Emmen. De markt werd drukbezocht. Ruim duizend werkzoekenden lieten zich bijpraten over de mogelijkheden om snel weer aan de slag te gaan.

John sprak diverse mensen die geen ervaring in de techniek hebben, maar zeker geïnteresseerd zijn in een zij-instroomtraject. “Mensen met een technische affiniteit kunnen op deze manier toch een stap richting de techniek maken. Ik verwacht dat, met het krapper worden van de arbeidsmarkt, steeds meer werkgevers deze mogelijkheid zullen overwegen.”

Technische bbl-trajecten
Naast zij-instromers was er een flink aantal jongeren op de banenmarkt afgekomen. In de gesprekken die John voerde heeft hij deze jongeren een spiegel voor gehouden. “Ik sprak jongeren die nu productiewerk doen en blij zijn met het geld dat ze verdienen. Dat kan natuurlijk, maar ik heb hen wel de vraag gesteld of ze dit tot hun pensioen tegen dit salaris willen blijven doen. Zeker als je wat technische affiniteit hebt, is de keuze voor een bbl-opleiding een goede investering voor later. Je wordt opgeleid tot vakman en bent daardoor zeker van een goedbetaalde baan.”