Kijken en doen bij Week van de Procestechniek

05 december 2019

De weken van de procestechniek en voedingsmiddelentechnologie zijn afgerond. Ruim 750 scholieren van 22 vmbo scholen uit Twente zijn op bezoek geweest bij een bedrijf. Negentien bedrijven stelden hun deuren open voor de derde en vierdejaars leerlingen. Aan de hand van interessante rondleidingen en tal van activiteiten maakten zij kennis met de techniek en de carrièrekansen in deze sector. De consultants van de vestiging van Werk en Vakmanschap in Enschede deden enthousiast mee. Ze zijn meer dan tevreden over de inzet van de leerlingen en bijdragen van alle scholen en bedrijven.

Consultant Clinton Ibe ging met een groep leerlingen naar Apollo Vredestein in Enschede. In plaats van een rondleiding, daagde de techniekleraar van het ROC Twente hen uit om als een echte operator aan de slag te gaan. “In groepjes van drie leerlingen moesten ze een machine ombouwen. Iedereen had een rol: operator, kwaliteitscontroleur en tijdsbewaking. Aanvankelijk duurde het ombouwen zeker tien minuten. Nadat ze kans kregen vooraf te overleggen, brachten ze de ombouwtijd terug tot 22 seconden. Een geweldige kennismaking met het vak machine-operator”, aldus Clinton. “Ook voor mijzelf”, concludeert hij lachend.

Ook consultant Petra Ukon merkte hoe leuk het is als leerlingen daadwerkelijk iets kunnen doen. Zij nam de leerlingen mee naar Nouryon. Na een veiligheidsinstructie kregen de leerlingen de mogelijkheid allerlei testjes te doen en zelfs hun eigen badzout te maken. “Je merkt dat leerlingen extra betrokken zijn als ze iets mogen doen. De reacties waren enorm positief. Het is een goede manier om de leerlingen een goed beeld van het werk als procesoperator te geven.”