Kijkje achter de schermen bij Suiker Unie

04 november 2019

Twee consultants van de vestiging van Werk en Vakmanschap in Roosendaal zijn afgelopen vrijdag met een groep van ruim 25 jongeren op stap geweest voor een kijkje achter de schermen bij Suiker Unie in Dinteloord. De vmbo-leerlingen van het Markland College in Oudenbosch keken hun ogen uit. Het hele proces van suikerbiet tot suiker werd aan ze uitgelegd. “Vooral het feit dat een biet al na 23 uur is veranderd in suiker, sprak erg aan”, vertelt Susanne van Oosterhout, die samen met Tanja Veldhoen de jongeren begeleidde.

Het is Werk en Vakmanschap er veel aangelegen om vmbo-leerlingen te informeren en enthousiasmeren voor een vervolgopleiding en een baan in de techniek. Om die reden nemen de consultants leerlingen regelmatig mee naar een technisch bedrijf in de regio. Omdat de bietencampagne momenteel volop draait, was dit een uitgelezen kans om een kijkje te nemen bij Suiker Unie.

Veel aandacht voor veiligheid
De leerlingen werden met een bus opgehaald. Bij Suiker Unie startten zij met een interessante bedrijfsfilm. Daarna volgde een rondleiding. “Het was leuk om te merken dat ze veel van de film hadden opgestoken. Tijdens de rondleiding werd hier veel naar verwezen. Verder viel het de jongeren op dat er veel aandacht uitgaat naar veiligheid en hergebruik van afvalstoffen”, vertelt Susanne. “Ook hebben we een kijkje genomen bij de ‘stoomclub’. Dit is de ruimte waar gepensioneerde werknemers oude machines in ere herstellen. Geweldig om te zien hoe ze verouderde technieken levend houden.”

De jongeren waren enthousiast. Over het bedrijfsbezoek, de rondleiding en zeker ook over de afsluitend lunch bij Mc Donalds.