‘Landelijk al ruim twintig leerling-kraanmachinisten van start’

24 november 2018

“Het is ondoenlijk om vanuit Hengelo voor al onze vestigingen werkzoekenden te enthousiasmeren voor werk bij Wagenborg Nedlift. Werk en Vakmanschap pakt dit sinds ruim een jaar voor ons op. En met succes. Ze hebben een landelijke dekking en zitten dicht bij onze doelgroep. Op deze manier hebben we al ruim twintig medewerkers succesvol kunnen werven voor de functies leerling kraanmachinist, hijsbegeleider en montagemedewerker.”

Jeanet de Jong werkt als P&O manager bij Wagenborg Nedlift in Hengelo. Dit bedrijf is gespecialiseerd in horizontaal – en verticaal transport. Met 325 medewerkers en vestigingen in Nederland en Duitsland heeft het bedrijf opdrachtgevers in heel Europa. “Wagenborg Nedlift biedt logistieke oplossingen voor hijswerk, zwaar transport en montage”, legt Jeanet uit. “Het geheel aan bedrijfsactiviteiten omvat verticaal transport, horizontaal transport, montage, projecten, engineering en projectmanagement. Daarbij maken we nadrukkelijk het verschil met onze medewerkers. Dit zijn vakbekwame professionals die oplossingsgericht werken.”

Kant-en-klare kraanmachinisten

Onbekend maakt onbemind, dat merkt De Jong ook. “Werken bij een bedrijf als Wagenborg Nedlift spreekt met name mensen aan, die daarmee in hun jeugd kennismaken. Anderen moeten we echt attent maken op de aantrekkelijke banen die wij bieden. Toen we signaleerden dat we zelf geen kant-en-klare kraanmachinisten meer konden werven, zijn we gaan praten met Werk en Vakmanschap.”

Succesvol zijn

Om succesvol te zijn in een functie als kraanmachinist moet je stevig in je schoenen staan. “Het werk vergt het nodige van je. Het zijn zware machines en veel machinisten gaan daarmee zelfstandig op pad. Het is risicovol werk, waar je alleen voor staat. Daarbij moet je goed kunnen samenwerken met de mensen ter plaatse. Soms is de druk van een uitvoerder groot. Het is belangrijk dat je daar professioneel mee omgaat, zonder de veiligheidsregels uit het oog te verliezen. Communicatieve vaardigheden zijn dus belangrijk, evenals enige rekenvaardigheden en ruimtelijk inzicht.”

Intern opleiden

Werk en Vakmanschap werft met deze kennis actief medewerkers voor de vestigingen van Wagenborg Nedlift in Groningen, Meppel, Hengelo, Geleen, Voorschoten en de Botlek. Dat verloopt bijzonder succesvol. “We hebben op deze manier al ruim twintig nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. Zij starten allemaal met de theoretische- en praktische opleiding Hijsbegeleider. Daarna kijken we naar welke functie iemand kan doorstromen binnen ons bedrijf, bijvoorbeeld kraanmachinist of montagemedewerker.”