Lassen aan innovatieve landbouwmachines

25 mei 2018

“We kwamen natuurlijk wel eens langs Frans Vervaet BV in Biervliet, maar ik wist niet precies wat daar allemaal werd gemaakt. Via Werk en Vakmanschap kreeg ik de kans om enkele dagen op proef mee te draaien. Dat klikte zo goed, dat ik hier nu werk en mijn bbl-opleiding Allround Constructiewerker volg.”

Dat Nathalie Jansen (17) uit Sluis in de techniek terecht is gekomen, zal voor de mensen die haar kennen geen verrassing zijn. “Ik was altijd al meer ‘jongen’ dan meisje. Ik deed ‘jongenssporten’ en had interesse in ‘jongensberoepen’. Best opvallend, want mijn vader werkt in de zorg, mijn moeder bij de gemeente en mijn zus leert voor dierenartsassistent. Ik ben dus de enige met ambities in de techniek”, lacht Nathalie.

 

Meisje in de techniek

Op het vmbo kiest Nathalie als enige meisje voor een technisch profiel. Vervolgens gaat haar voorkeur uit naar de bbl-opleiding Allround Constructiewerker aan het Scalda in Vlissingen. “Ik wilde heel graag een bbl-opleiding volgen, maar het viel niet mee om een passend leerbedrijf te vinden. Misschien vinden veel bedrijven het toch lastig om een meisje een kans te bieden in de techniek. Werk en Vakmanschap is wat dat betreft echt mijn ‘reddende engel’. Via hen kon ik bij Frans Vervaet aan de slag. Ik ben het enige meisje op de werkvloer, met uitzondering van de receptioniste. In het begin was het wennen, maar ik voel me nu goed thuis.”

 

Constructiewerkzaamheden

Frans Vervaet fabriceert zelfrijdende bietenrooiers en mestinjecteurs die wereldwijd hun weg vinden. Het bedrijf is sterk in innovatieve oplossingen waarmee boeren en loonwerkers efficiënter en effectiever kunnen werken. “Ik ben hier vier dagen per week aan het werk. Eén dag per week ga ik naar school. Het werk bestaat uit lassen en af en toe constructiewerkzaamheden, zoals boren, zagen en knippen. Dit is mijn eerste jaar. Ik wil deze driejarige opleiding graag bij Vervaet afmaken en dan verder gaan in het lassen. Ik hoop dat ik ook na mijn opleiding mag blijven en hier een toekomst kan opbouwen.”

 

Goede begeleiding

Naast Vervaet is Nathalie ook erg enthousiast over Werk en Vakmanschap in Terneuzen. “Dankzij hen kreeg ik de kans om in de metaalindustrie aan de slag te gaan. Ik zie de consultants van Werk en Vakmanschap meestal één keer per maand. De begeleiding is goed en als ik ze eerder nodig heb, dan hoef ik maar te mailen en reageren ze direct.”

 

Dit artikel is verschenen in de april editie 2018 van ons vakblad Vakkennis.