Leerlingen ontdekken techniek dichtbij huis

29 maart 2019

Gisteren was het voor 32 derdejaars vmbo-leerlingen van het Markland College een bijzondere dag. Samen met drie docenten gingen zij op bezoek bij twee technische bedrijven in de buurt. De dag was georganiseerd door consultant Susanne van Oosterhout van Werk en Vakmanschap in Roosendaal. Susanne en haar collega, recruiter Jill Melman, begeleidden het gezelschap.

Jill legt uit dat deze techniekleerlingen morgen een definitieve profielkeuze zullen maken. Met de bedrijfsbezoeken kregen zij nog een interessant ‘kijkje in de keuken’ bij twee totaal verschillende technische bedrijven.

 

Van elektrotechniek tot plaatwerk

In de ochtend werden de leerlingen ontvangen bij De Bont Elektro- en beveiligingstechniek in Oud Gastel. Hier kregen zij onder andere een presentatie en mochten ze zelf met buizen en draden aan de slag. De rondleiding met VR-bril viel buitengewoon goed in de smaak. Dat laatste geldt ook voor de lunch. Hiervoor stopte de touringcar namelijk bij Mc. Donalds. Het middagprogramma werd verzorgd door Ritchie Bros. Auctioneers in Moerdijk. Dit bedrijf handelt in oude machines, auto’s en bestelbussen. “Voor de leerlingen was het interessant om te zien hoe de oude shovels, kranen en auto’s stap voor stap werden opgeknapt. Het technische werk bestond hoofdzakelijk uit plaatwerk”, legt Jill uit.

 

Beroepenoriëntatie

Jill meent dat alle leerlingen inmiddels goed weten welke profielkeuze ze morgen moeten maken. Zelf kijkt ze terug op leuke en intensieve dag. “Het biedt derde- en vierdejaars leerlingen de mogelijkheid om zich breed te oriënteren op een technisch beroep. Dat is zinvol en daar werken we graag aan mee.”