Leerlingen ontmoeten leerlingen

05 december 2016

De speeddate op het Gertrudiscollege in Roosendaal bracht leerlingen in contact met de consultants van Werk en Vakmanschap en twee leerlingen: één BBL-leerling procesoperator B en één leerling werktuigbouw met inmiddels een vast contract. “Een goede opzet”, concludeert Sjoerd de Jong, consultant bij Werk en Vakmanschap Roosendaal. “De interactie met andere leerlingen sprak de leerlingen enorm aan.”

De speeddate was georganiseerd voor tweedejaars VMBO-leerlingen. Zij moeten aan het einde van het schooljaar een profiel kiezen. “Nog steeds zijn veel jongeren onbekend met de technische sector. Het beeld van koud, nat en vies werk leeft nog steeds. Met deze speeddate hebben we dat beeld kunnen bijstellen. Natuurlijk, dat werk bestaat, maar er is zoveel meer. Techniek is allang niet meer alleen sleutelen. Er is zo veel meer. Denk maar aan de hedendaagse informatie- en communicatietechnologie: smartphones, drones, robotica, 3D-printen. Techniek biedt een toekomst vol nieuwe kansen.”

Succesvolle opzet
Tijdens de speeddate ontmoetten Sjoerd en zijn collega’s circa 60 leerlingen. Waar Sjoerd met name sprak over de verschillen tussen BOL en BBL en de uiteenlopende technische sectoren, gingen de BBL-leerlingen vooral in op de dagelijkse praktijk. Aan de hand van een presentatie en gereedschappen en attributen vertelden zij over hun werk en opleiding. “Deze opzet was nieuw, maar is enorm goed bevallen. We denken erover om dit structureel te gaan doen op het Gertrudiscollege en dan bijvoorbeeld ook voor de derde- en vierdejaars.”