Leg het accent vooral op de jeugd

08 april 2016

GRONINGEN – Ook in het hoge noorden is de behoefte aan goed, technisch geschoold personeel groot. Werk en Vakmanschap neemt daarom graag deel aan wervende activiteiten, ook als derden die organiseren. Donderdag 7 april, met twee evenementen in de provincie Groningen, was zo’n gelegenheid.

Bij de speedmeet voor mensen met een uitkering in de stad Groningen viel de opkomst wat tegen. En ook de animo van kandidaten om direct aan de slag te gaan bij een bedrijf, stelde teleur. Patrick Lansbergen van Werk en Vakmanschap in Groningen is bang dat de vijver met goed personeel (bij de werkpleinen), waaruit ondernemingen moeten putten, leeg begint te raken. “We zullen ons meer op het onderwijs en andere kanalen moeten richten. Goede arbeidskrachten die zonder werk zitten, blijven niet lang werkloos. Die zie je dus niet op dit soort bijeenkomsten.”

Zelf was Lansbergen namens Werk en Vakmanschap bij een andere door UWV georganiseerde activiteit: de arbeids- en scholingsmarkt in Delfzijl. Daar was de opkomst goed, maar dat kwam mede doordat de uitkeringsgerechtigden verplicht aanwezig waren, vermoedt Lansbergen. “Ook hier toont het uiteindelijke resultaat van alle inspanningen aan dat we andere wervingsmethoden zullen moeten bedenken. We hebben weliswaar enkele vervolgafspraken, maar per saldo te weinig. De behoefte aan goed personeel blijft onverminderd groot. Het is zaak dat we vooral de jeugd ervan overtuigen dat een toekomst in de techniek gouden kansen biedt.”