Lidbedrijf: BYK Netherlands

28 oktober 2019

“De consultants van Werk en Vakmanschap kennen ons bedrijf. Ze weten welke kandidaten er bij ons passen en houden daarbij ook rekening met de toekomstige ontwikkelingen. Voor ons betekent dit, dat we meer en meer afscheid nemen van verouderde, handbediende machines. Nieuwe operators en onderhoudsmonteurs moeten om die reden kunnen omgaan met automatisering.”

Site manager Bert Langendijk en hoofd productie Ger Jan de Velde Harsenhorst werken beiden bij BYK Netherlands. BYK is een producent van additieven op basis van wassen, voornamelijk voor de verf- en drukinktindustrie. In Nederland werken zo’n 180 mensen, verdeeld over vestigingen in Deventer, Denekamp en Nijverdal.

Teamwork

Om bij BYK succesvol te zijn, is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken in een team. “We hebben niets aan einzelgängers”, vertelt Langendijk. Wat de leeftijdsopbouw betreft, is BYK te vergelijken met tal van andere bedrijven: een flinke groep werknemers die al wat langer bij het bedrijf werken, de laatste jaren aangevuld met jongere collega’s. Met het oog op de vernieuwing van de machines hebben de vaste medewerkers een EVC-traject (Erkenning van eerder Verworven Competenties) doorlopen. “We hebben ieders competenties in kaart gebracht en daarvoor zijn ook certificaten uitgereikt. Een aantal medewerkers heeft ervoor gekozen om daarna verder opgeleid te worden tot procesoperator”, vertelt De Velde Harsenhorst. “We hebben behoefte aan mensen die meer met een machine kunnen dan alleen repeterende opdrachten uitvoeren. Het wordt steeds belangrijker dat zij de machines kennen, kunnen onderhouden en met verbetervoorstellen komen.”

Regelmatig contact

De kandidaten die via Werk en Vakmanschap instromen, zijn zowel vakvolwassen technici als bbl-leerlingen. De voornaamste vacatures waarin zij starten zijn procesoperator en onderhoudsmedewerker. Momenteel zijn er op onze locaties drie bbl-leerlingen actief. “Het is prettig dat de consultants van Werk en Vakmanschap regelmatig langs komen om door te spreken hoe het gaat”, aldus De Velde Harsenhorst.