Lidbedrijf: Symach in Terneuzen

25 mei 2020

SYMACH is al ruim vijftien jaar lid van Werk en Vakmanschap. Eindmontagemedewerker en praktijkbegeleider Gerwin Zegers is zelf circa zeven jaar geleden via Werk en Vakmanschap gestart. Momenteel begeleidt hij Jens, een leerling die via de vestiging Terneuzen is ingestroomd. Een jongen met geen enkele technische achtergrond, maar met de wil het vak onder de knie te krijgen. “We zien het in hem en geven hem graag de kans hier zijn bbl-opleiding Mechtronica niveau 3 te volgen.”

SYMACH ontwikkelt en produceert palletiseermachines en afzakmachines die optimaal aansluiten bij uiteenlopende bedrijfsactiviteiten. Zo levert SYMACH machines aan bedrijven die actief zijn in de agrarische sector, maar ook aan de diervoederindustrie en aan (non-)food producenten met bulkverpakkingen. De kracht van SYMACH is de innovatieve kijk op mogelijkheden. Dit resulteert in een modulair ontwerp op maat, hoge betrouwbaarheid en uitstekende prestaties op het gebied van snelheid en kwaliteit. De machines van SYMACH vinden wereldwijd hun weg. “We breiden onze machines aan de voor- en achterkant steeds verder uit. Zo hebben we afzakmachines, transportbanden en recent een weger ontwikkeld.”

Van leerling naar vaste dienst
Gerwin zelf is ook gestart bij SYMACH met de bbl-opleiding niveau 2 Mechatronica. Eenmaal in vaste dienst koppelde hij daar nog een bbl niveau 3 opleiding Mechatronica aan vast. “Het werk bij SYMACH is erg uitdagend. We blijven vernieuwen en dat maakt het interessant. Maanden achter elkaar hetzelfde doen, zou niets voor mij zijn. Daarvan is hier geen sprake. Ik stel soms complete installaties af. Dat blijft leuk en uitdagend.”

Leerlingen begeleiden
De begeleiding van Jens is volgens Gerwin wat ingewikkelder dan toen hij startte. “Door de krappe arbeidsmarkt, besteedt SYMACH veel eenvoudige werkzaamheden uit. Dat is voor Jens wel jammer, want hij zou eigenlijk met die basis moeten kunnen beginnen. Als ik hem nu vraag naar een bepaalde sleutel weet hij soms nog niet wat ik bedoel. Maar dat geeft niet, dat moet hij leren, evenals sommige basis werknemersvaardigheden. De consultant van Werk en Vakmanschap komt regelmatig langs. Ze houden vinger aan de pols. En hebben ze een geschikte kandidaat, dan stellen ze die voor. Door de jarenlange samenwerking weet Werk en Vakmanschap heel goed welke kandidaten bij ons passen. Dat is prettig, want we hebben nu ruim 65 medewerkers en groeien nog steeds.”