Lidbedrijf: Synprodo Produktie B.V. in Wijchen

19 augustus 2019

“We zijn al 16 jaar lid van de Coöperatie Werk en Vakmanschap. Destijds zochten we jonge mensen. Daarnaast voelden we een maatschappelijke verplichting om jonge mensen een opstapje in de techniek te bieden. Het was voor techniekstudenten lastig om stage- en bbl-plaatsen te vinden. Wij wilden ons steentje bijdragen. Met Werk en Vakmanschap gaat dat heel prettig.”

Toon Sanders werkt als hoofd technische dienst bij Synprodo Produktie b.v., een bedrijf met circa 120 mensen. Synprodo is onderdeel van het Europese moederbedrijf BEWi Synbra Group. De locatie in Wijchen is gespecialiseerd in polystyreen. Hiermee worden producten voor de bouw geproduceerd, zoals vloeren, wanden en funderingen, maar ook vormdelen voor uiteenlopende sectoren, zoals trays voor de groensector en verpakkingen voor de foodbranche. Sanders stuurt een team van 23 mensen aan. “Enkele productiegerelateerde werkzaamheden zijn ondergebracht bij de technische dienst. Bij het wisselen van mallen bijvoorbeeld en bij het ombouwen van de machine, voeren we direct ook reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit.”

Ideale partner

De samenwerking met Werk en Vakmanschap startte toen Synprodo behoefte had aan de instroom van nieuwe medewerkers. “Ik ben destijds op diverse scholen gaan praten. Werk en Vakmanschap bleek een goede schakel te zijn. Zij hebben de contacten en weten de weg. Voor ons is het daarmee een ideale partner om een en ander in goede banen te leiden.” Wat dat laatste betreft, wijst hij erop dat de consultant van Werk en Vakmanschap, Gerbe van der Kolk, regelmatig aanwezig is. “Gerbe controleert de schoolopdrachten die de leerlingen moeten uitvoeren en houdt tevens in de gaten of de leerling daar voldoende aan toe komt. Het is tweeledig. Als wij bbl-leerlingen laten meedraaien, moeten wij ze ook faciliteren om hun diploma te kunnen behalen. Gerbe bewaakt die balans.”

Instroom

Gemiddeld heeft Synprodo circa drie bbl-leerlingen in dienst. De selectie ligt bij Gerbe in vertrouwde handen. “Hij komt hier zo vaak, dat hij precies weet wat wij zoeken. Het is daarom ook dat een flink aantal hier is gebleven. Onder andere binnen de technische dienst, maar ook in productiefuncties en zelfs als ploegbaas.”