Maak ‘t in de Proces- en Levensmiddelenindustrie

20 november 2017

Zevenhonderdvijftig leerlingen, vijftien scholen en negentien bedrijven; de weken van de Weken van de Proces- en Levensmiddelentechniek in de regio Twente zijn ieder jaar weer een enorm evenement. Het doel is VMBO-leerlingen te laten kennismaken met regionale bedrijven in proces- en levensmiddelentechniek. “We gaan letterlijk naar de bedrijven toe en laten zien wat er gebeurt, welke functies er zijn en welke opleidingen daar naartoe leiden”, vertelt Marieke Bekkers, consultant bij Werk en Vakmanschap in Enschede.

De organisatie van dit grote evenement is in handen van Werk en Vakmanschap, ROC van Twente, PCPT en het AOC. Waar Werk en Vakmanschap zich hoofdzakelijk richt op het enthousiasmeren van bedrijven, richt het ROC zich op de regionale VMBO-scholen. Ruim voordat de weken van start gaan, ontmoeten alle betrokkenen elkaar tijdens een kick-off meeting, dit jaar bij Twence. “We bespreken de doelstellingen en verwachtingen en geven bijvoorbeeld tips over hoe de rondleidingen voor deze scholieren het beste kunnen worden vormgegeven.”

Verrijking
De reacties zijn over het algemeen positief, zowel van de industrie zelf, de leerlingen als de scholen. “De organisatie stond als een huis: het vervoer, ontvangst bij de bedrijven, begeleiding aldaar, de info, etc. Het was van een uitstekend niveau, dank daarvoor. De kinderen zijn verrijkt inzake de keuzemogelijkheden voor beroep en opleiding”, reageert de heer H.A.J. Braakhuis, decaan sg. Canisius VMBO Locatie Tubbergen. Ook Marieke is enthousiast. “Ik ben met twee groepen mee geweest. Zo waren we te gast bij Pre Pain. Hier worden afbakbroodjes geproduceerd. Dat is natuurlijk een product dat iedereen kent en sterk tot de verbeelding spreekt. Na een presentatie en een rondleiding, mochten de leerlingen zelf met brooddeeg aan de slag. Zo gaat de techniek écht leven.”