MAVO-leerlingen ontdekken techniek

13 juni 2016

De tweedeklas MAVO-leerlingen van openbare scholengemeenschap Piter Jelles, locatie de Dyk hebben op 23 en 30 juni een Techniekmiddag op het programma staan. Deze middagen hebben als doel de leerlingen te informeren over en enthousiasmeren voor de techniek. Werk en Vakmanschap helpt deze middagen organiseren.

Leerlingen staan in de tweede klas voor een belangrijke keuze aangaande hun vakkenpakket. Het Piter Jelles signaleert dat de belangstelling voor techniek en exacte vakken afneemt, terwijl de carrièrekansen onverminderd goed zijn. Tal van technische en industriële bedrijven hebben behoefte aan goedgeschoolde denkers en doeners. Om die reden heeft het Piter Jelles jaar het initiatief genomen om de technische sector duidelijker voor het voetlicht te brengen. “De jongens en meisjes zijn 14/15 jaar oud. En hoewel onze hele samenleving doorspekt is met techniek, komen ze daar in feite nooit mee in aanraking. Deze middagen zijn bedoeld om ‘de wereld van de techniek’ te openen en te laten zien hoe leuk het is om daadwerkelijk iets te maken”, aldus Heleen Afman, consultant bij Werk en Vakmanschap, regio Friesland.

Van ambulance tot propellervliegtuig
Het is Werk en Vakmanschap gelukt een gevarieerd programma samen te stellen waarin de breedte van de techniek op een goede manier tot uiting komt. Zo worden de leerlingen ontvangen bij Visser Leeuwarden. Ongetwijfeld zullen de leerlingen onder de indruk zijn van de manier waarop een kale bedrijfswagen wordt opgebouwd tot een complete ambulance, met alle technische snufjes van dien. Op de afdeling Engineering van het Friesland College worden de leerlingen uitgedaagd om zelf technisch aan de slag te gaan. “Hier kunnen ze een vliegtuigje maken met een werkende propeller. Het is geweldig om te zien hoe sommige leerlingen hier opleven. Je ziet echt dat ze het in de techniek kunnen gaan maken en dat vertellen we ze ook. Zo’n positieve ervaring is zinvol. Het helpt bij het maken van een passende studiekeuze.”

Toekomst
Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat Werk en Vakmanschap deze middagen organiseert. Heleen is enthousiast. “Dit jaar betreft het 24 leerlingen. Wat ons betreft mogen dat er best meer worden. Het is voor scholen en het regionale bedrijfsleven belangrijk dat we de techniek blijven promoten. Vanwege de vele banen en carrièrekansen verdient de techniek deze aandacht.”