Met de juiste begeleiding naar een vaste baan

30 december 2019

Dennie de Jong (21) heeft sinds kort een vast contract bij VDL Energy Systems in Hengelo. Dat is het VDLbedrijf dat oplossingen levert gericht op de opwekking, omzetting, transport en het gebruik van energie. Vier jaar geleden startte hij als BBL-leerling Verspanen niveau 2. Terugkijkend is hij overtuigd van de meerwaarde van Werk en Vakmanschap. “Zonder hun begeleiding weet ik niet of ik mijn opleiding had afgerond en hier een baan had gekregen. Ze zijn heel belangrijk voor mij geweest.”

Dennie had zijn vmbo-diploma op zak toen hij een vacature voor frezer zag bij Werk en Vakmanschap. “Een bbl-opleiding sprak me aan. Ik wist eigenlijk al op het vmbo dat ik direct wilde gaan werken. Ik heb niet zoveel met theorie. De combinatie van werken en leren beviel me wel. Natuurlijk voelde ik een bepaalde druk, maar die was een stuk minder dan destijds op school.” Om Dennie bij de les te houden, kwam Werk en Vakmanschap zeker iedere drie maanden langs. “Zij hebben mij erg geholpen met het plannen van mijn huiswerk en de communicatie met de docenten.”

CNC-frezer

Het werk zelf bevalt Dennie goed. “Mijn collega’s wisten dat ik leerling was. Ik hoefde niets te doen wat ik niet kon en kreeg alle ruimte om mijn vaardigheden te oefenen.” Na twee jaar had Dennie het niveau 2 diploma op zak en ging hij direct door met niveau 3. “Mijn ambitie was steeds om CNC-frezer te worden. Ook dat heeft twee jaar geduurd. Toen ik dat had afgerond, kreeg ik een vast contract. Om echt allround te kunnen zijn, heb ik na mijn examen ook het certificaat Draaien behaald. Mijn werk bij VDL Energy Systems is super. Ik heb een eigen machine en werk aan grote, belangrijke onderdelen voor compressoren.”

Jongere broer

Het enthousiasme van Dennie is ook zijn broer Jamie niet ontgaan. Hij ambieert eenzelfde carrière bij VDL. “Hij heeft zijn eigen keuze gemaakt, maar je ziet het wel vaker, dat een jongere broer zijn oudere broer volgt. Ik vind het leuk voor hem en gun Jamie dat het ook voor hem goed uitpakt.”