‘Mijn ervaring heeft meerwaarde voor deze leerlingen’

16 november 2020

De klas is voor Nick Tulling niet zijn dagelijkse werkomgeving. Als vestigingsmanager bij Werk en Vakmanschap in Oss is hij normaal druk met werven, selecteren en matchen van aanstormende technische talenten en vakvolwassen technici. Toch staat hij tot en met januari 2021 regelmatig voor de klas. En met plezier. “Als hybride docent zie ik dat ik daadwerkelijk iets aan het onderwijs kan toevoegen. De leerlingen vinden mijn praktijkvoorbeelden leuk. Zo gaat de dagelijkse praktijk in de techniek echt voor ze leven.”

Werk en Vakmanschap verzorgt al vijf jaar gastlessen op het Vmbo. Daarbij komen met name werknemersvaardigheden aan bod en worden de leerlingen voorbereid op hun stage. De samenwerking met Sterk Techniekonderwijs Oss lag om die reden voor de hand.

Gastlessen
Werk en Vakmanschap verzorgt in december gastlessen voor derdejaars leerlingen PIE, BWI en M&T als voorbereiding voor stage en sollicitatie. In januari krijgt dit een vervolg met de examenleerlingen PIE, BWI en M&T. In die maand geeft Nick iedere woensdagochtend de gastles werknemersvaardigheden en loopbaanoriëntatie. “Naast de inhoudelijke onderwerpen, houden we de leerlingen een spiegel voor. Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat ambieer je? We bereiden ze zo voor op een juiste studiekeuze en verwachten daarmee vroegtijdig switchen of zelfs stoppen te voorkomen. Ons gezamenlijke doel is jongeren behouden voor de techniek.”

Bereikbaar voor vragen
De leerlingen ontvangen na afloop een certificaat van deelname. Nick merkt dat leerlingen hem ook nadien nog weten te vinden. “Ook als leerlingen later tegen vragen aanlopen, zijn ze welkom. Dat weten ze.”