Nieuw perspectief voor oud-Philips werknemers

02 mei 2016

Op 1 november 2016 sluit de fabriek van Philips Lighting in Terneuzen haar deuren. Dit betekent dat voor circa 65 medewerkers het dienstverband eindigt. In opdracht van Philips is Werk en Vakmanschap recent gestart met een outplacementtraject; het individueel coachen en begeleiden van de werknemers van Philips naar een nieuwe werkomgeving. “Afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeuren, begeleiden we ze naar een zinvolle dagbesteding, een eigen bedrijf en vooral passend werk.”

Ted van Zweeden, manager projecten en commercie bij Werk en Vakmanschap: “We zijn bijzonder trots dat Philips voor dit belangrijke project voor Werk en Vakmanschap heeft gekozen. Helemaal onbekend waren we niet omdat we al betrokken waren bij het outplacementtraject van tien operators welke een intensief chemie opleidingstraject volgen. Verder gaf onze lokale aanwezigheid de doorslag. We zijn Zeeuwen, we zijn hier al lang actief, hebben een sterk netwerk en een uitstekende staat van dienst.”

Drie uitstroommogelijkheden
De Philips medewerkers hebben onlangs een keuze gemaakt ten aanzien van hun uitstroom. Het grootste traject is de uitstroom van werk naar werk. Veruit de meeste werknemers kiezen voor deze mogelijkheid. Dit betreft een breed scala aan functies uiteenlopend van operators tot logistiek medewerkers en administratief personeel. “Philips stelt per medewerker een opleidingsbudget beschikbaar. Dit opleidingsbudget wordt ingezet zodra er sprake is van een afstand tot de arbeidsmarkt en/of voor verdere scholing van de potentiële kandidaat. Om de overgang naar een duurzame baan te vergemakkelijken kan Philips, in het geval er een reëel uitzicht is op een dienstverband, de medewerker in de gelegenheid stellen om tijdens de duur van het begeleidingstraject een ‘snuffelstage’ te lopen respectievelijk gedetacheerd te worden gedurende maximaal twee maanden.”

Van werk naar eigen bedrijf of zinvolle dagbesteding
Een aantal medewerkers heeft de ambitie om een eigen bedrijf te starten. Kenmerkend voor de kwaliteit van de begeleiding is dat de medewerkers hier op een positieve manier bij worden begeleid. “We organiseren workshops, maar houden de mensen ook nadrukkelijk een spiegel voor: hoe realistisch zijn je plannen? Wij zetten ze aan het werk, maar daarna moeten ze het zelf doen. Natuurlijk onder begeleiding.” Enkele werknemers, die dicht tegen de pensioenleeftijd aanzitten, kiezen voor begeleiding naar een zinvolle dagbesteding als bijvoorbeeld taxichauffeur voor kinderen van het speciaal onderwijs, vrijwilligerswerk of een andere zinvolle besteding van de vrije tijd.

Maatschappelijk betrokken
Ted van Zweeden vertelt met trots dat inmiddels de eerst successen geboekt zijn waarbij een aantal Philips medewerkers een vaste nieuwe werkplek hebben gevonden. “Inmiddels benaderen we actief ons volledige regionale netwerk van Zeeuwse bedrijven, opleidingscentra en overheid. Tevens is er een samenwerking met onze vestigingen Roosendaal en Rotterdam om de arbeidsmarkt breed te benaderen. De werknemers van Philips verdienen een kans. Ze zijn zeer ervaren, goed geschoold en enorm gemotiveerd. Onze inzet is duurzaam vast werk; dat kan rechtstreeks bij bedrijven maar we staan natuurlijk ook open voor een samenwerking met andere (flex)partijen. Het gaat om mensen en het gaat om banen; onze taak is deze samen te brengen.”