‘Ons advies werd gewaardeerd’

29 november 2018

Het Floracollege in Naaldwijk organiseerde deze week een Onderwijsmarkt. Met name derde- en vierdejaars leerlingen én hun ouders/verzorgers maakten van de gelegenheid gebruik om zich te oriënteren op de fase na het vmbo. Consultant Dennis de Graef van Werk en Vakmanschap in Leiden heeft veel gesprekken gevoerd over de opleidings- en baankansen in de techniek. “Maar het eerste advies is toch: zorg dat je je diploma behaalt.”

Dennis constateerde dat er veel belangstelling is voor de technische sector. “Je ziet dat ouders en leerlingen de technieksector serieus overwegen. Techniek is ‘booming’ en dus helemaal zo gek nog niet. Voor mij was deze avond vooral belangrijk om advies te geven over de verschillende mogelijkheden. Neem alleen al het begrip techniek. Dat is zo breed, dat ik in gesprek met jongeren heb proberen te achterhalen welke richting ze dan mogelijk zou aanspreken. Ouders op hun beurt heb ik vooral verteld over onze intensieve coaching en begeleiding.”

Serieuze kandidaten
Hoewel de nadruk dus vooral lag op advisering en informatie verstrekken, heeft Dennis enkele serieuze kandidaten gesproken. “Een aantal jongeren liet in de gesprekken doorschemeren serieus interesse te hebben in een bbl-traject via Werk en Vakmanschap. Dat is mooi. We gaan graag voor ze aan de slag. Maar eerst is het aan hen. Het vmbo-diploma behalen is de eerste, belangrijke stap.”