‘Ontdek net als ik dat het werk in de techniek prachtig is’

07 april 2022

“Het werk als monteur vind ik echt geweldig. Lekker doorwerken, muziekje erbij, altijd buiten en soms een lolletje onder elkaar. Ik vind het echt heel leuk. Het is bijzonder dat ik 29 jaar heb moeten worden om te ontdekken dat mijn hart in de techniek ligt.”

Jennifer Lodewijks wist lang niet wat ze wilde worden. Na haar middelbare school volgde ze de opleiding tot hovenier. Daarna volgde een periode waarin ze de meest uiteenlopende banen had. Zo werkte zo onder andere in de horeca, de sales en in de zorg. Toen haar laatste baan stopte, was het een vriend die haar attendeerde op de techniek. “Hij werkt bij Hendriks Techniek en zei: kom lekker bij ons werken. Hij weet namelijk dat ik best handig ben. Ik heb gesolliciteerd en werd toen doorverwezen naar Werk en Vakmanschap. Het gesprek met consultant Jane de Kat verliep heel prettig. Kort daarna hoorde ik dat ik als leerling-monteur mocht starten bij Hendriks Techniek en gelijktijdig de BBL-opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties aan ROC De Leijgraaf kon gaan volgen.”

Goede begeleiding door leermeester
Jennifer is nu sinds vier maanden volop aan de slag bij Hendriks Techniek. “Ik ben hoofdzakelijk actief op nieuwbouwprojecten. Het werk loopt uiteen van mechanische ventilatiesystemen installeren en koude- en warmwaterleidingen aanleggen tot wc’s aansluiten en douchekranen plaatsen. Eigenlijk alles wat met water te maken heeft in een woning. Ik word vanaf dag één heel goed begeleid door een leermeester en merk dat ik gaandeweg steeds meer kan. Mijn collega’s zijn mannen, maar dat vind ik prima. Ik houd van hun mentaliteit en pas daar goed tussen.”  Ook op school heeft Jennifer voornamelijk met mannelijke medestudenten te maken. “Ze zijn een stuk jonger en staan er daardoor wat anders in. Ik ben erop gebrand om de opleiding snel te doorlopen. En dat lukt ontzettend goed! Soms is het best lastig, maar dat maakt het niet minder leuk. De opleiding duurt normaal gezien twee jaar, maar ik heb de stof van het eerste jaar al bijna afgerond.”

Veel contact met Werk en Vakmanschap
De begeleiding, zowel vanuit Hendriks Techniek als Werk en Vakmanschap vindt Jennifer erg prettig. “Ik heb veel contact met Jane en haar collega Nick. Even bijkletsen, want de lijnen zijn kort. Als er iets is, kan ik altijd bellen en dat doe ik ook als ik weer een goed punt heb behaald. Ik ben gemotiveerd genoeg van mezelf, maar toch is dat contact leuk.”

Ontdek de techniek
Terugkijkend is Jennifer superblij dat ze op dit punt is beland. Hoewel ze nooit serieus over techniek nadacht, blijkt ze hier haar droombaan te hebben gevonden. “Mijn advies aan andere meiden? Probeer het! Je zult ontdekken dat er prachtig werk is in de techniek.”