Ontdek de techniek in jouw buurt

16 maart 2018

Gisteren stond voor de Havo3 en VMBO3 leerlingen van het Ubbo Emmius in Veendam de lesdag in het teken van techniek. Ver hoefden ze hiervoor niet te gaan. Ze ontdekten dat in de regio tal van technische bedrijven zijn. Drie daarvan openden hun deuren en lieten de leerlingen kennismaken met de verschillende gezichten die techniek heeft.

Recruiter Kars Velting en zijn collega consultants Andrea en Patrick gingen ieder op stap met een groep van vijftien leerlingen. Ze werden verwelkomd bij een chemisch bedrijf, een industriële bakkerij en een bedrijf in persoonlijke hygiëne. “Het doel was de leerlingen bekend te maken met techniek. Welke banen zijn er, wat houdt het werk in en welke opleidingen kun je volgen? Aanleiding hiervoor is de afname van de instroom van leerlingen in technische richtingen. En dat terwijl juist ook in de regio Veendam veel aansprekende technische bedrijven zijn.”

Veel belangstelling

De belangstelling van de leerlingen was opvallend groot. Dat viel niet alleen Kars op, maar ook de deelnemende bedrijven. Mede hierdoor is deze Techniekdag een groot succes. “We hebben de leerlingen meegenomen in een wereld die voor veel van hen onbekend is. Zo hebben we het beeld dat ze van de techniek hebben, kunnen corrigeren. Want techniek betekent namelijk niet standaard een blauwe overall en vieze handen. Gisteren zagen we schone fabriekshallen, operators in een controlroom en specialisten mechatronica. Ik hoop dat dit een aantal leerlingen heeft overtuigd dat een technische toekomst ontzettend leuk kan zijn.”