Opleiden voor de toekomst

04 oktober 2019

De bijeenkomst ‘Opleiden voor de toekomst’ die de vestiging van Werk en Vakmanschap in Oss gisteren organiseerde, viel in de smaak. Een groot aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit de regio Oss-Uden-Veghel-Den Bosch en van het onderwijs waren aanwezig bij de bijeenkomst waar opleiden en individuele begeleiding van technici centraal stond.

Voorzitter van de Coöperatie Werk en Vakmanschap Peter van der Velden beet het spits af. Hij ging met name in op de (industriële) geschiedenis van Oss en gaf zijn visie op de arbeidsmarkt. Een andere gastspreker was Herman Kruis, oud-hockeycoach en manager van het Johan Cruijff College. Hij legde op een inspirerende manier een verband tussen topsport, werken, leren en het bedrijfsleven.

 

Intentie tot goede samenwerking

Ook vestigingsmanager Nick Tulling nam het woord. Hij gebruikte zijn spreektijd om een nieuw document te introduceren: de ‘intentie tot goede samenwerking’. Hij legt uit waarom. “Wij merken dat veel leerlingen zich onzeker voelen bij het nieuwe leerwerkbedrijf. Vaak kennen ze na een aantal maanden niet meer dan de naam van hun collega’s. Dat is zonde, want dit komt het succes van de opleiding en het plezier in het werk niet ten goede. Met de nieuwe intentieverklaring vragen we bedrijven om bij aanvang wat tijd te investeren in de leerling. Door even met elkaar te praten, verwachtingen uit te spreken en aan te geven waar ze met vragen terecht kunnen, wordt de overgang naar de nieuwe werkkring versoepeld en de kans op succes vergroot.” De reacties op het idee van de vestiging waren bijzonder lovend en positief. Zo positief dat er inmiddels al afspraken zijn gemaakt om werkbegeleiders op te leiden om hiermee aan de slag te gaan.

 

Informele afsluiting

De bijeenkomst werd gisteren informeel afgesloten. De verschillende foodtrucks serveerden een keur aan oosterse hapjes. Deze vielen in de smaak. Veel gasten bleven nog lang napraten om informeel kennis te maken en kennis te delen.