‘Oriëntatie vmbo-leerlingen steeds eerder – keuzestress?!’

06 februari 2019

Op het Graafschap College in Doetinchem is veel te kiezen. De mbo-school heeft haar opleidingen onderverdeeld in maar liefst 18 richtingen. Afgelopen weekend konden aankomende studenten én hun ouders/verzorgers kennismaken met de mogelijkheden. De consultants Maureen Bekkink en Martine Wiltink van Werk en Vakmanschap in Velp gaven volop informatie en advies over technische banen en BBL-trajecten.

Het viel Martine en Maureen op dat niet alleen vierdejaars leerlingen de Open Dagen bezochten, maar ook leerlingen uit de tweede en derde klassen van het vmbo. “Een verstandige keuze denk ik. Een vervolgopleiding lijkt voor sommigen nog ver weg, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met oriënteren”, vertelt Maureen. “Dat het moeilijk is, begrijp ik. Er is zoveel! Leuk was daarom ook het zogenaamde ‘EHBO-team’, dat Eerste Hulp bood bij spoedeisende opleidingsvragen.”

Technische BBL-trajecten
Zelf hebben Martine en Maureen vooral veel kennis en informatie gedeeld. En een aantal goede contacten gelegd. “Ik sprak bijvoorbeeld een jongen die gewoon lekker aan de slag wil. Dat snap ik. Hij had zelfs al een elektrische fiets gemaakt! Een duidelijk bewijs dat hij praktisch is ingesteld. Dat sluit goed aan bij een technische BBL-opleiding. Ook interessant was de kandidaat met een cios-diploma op zak. Hij oriënteerde zich op een carrièreswitch. Wij kunnen hem daar natuurlijk goed bij helpen. De techniek heeft dringend goed gemotiveerde mensen nodig en een BBL-traject maakt instroom in de techniek mogelijk.”