Oriënteren op een technische toekomst

19 januari 2017

“Het is leuk om derde- en vierdejaars VMBO-leerlingen te vertellen over de mogelijkheden in de techniek.” Ronald Schaeks, vestigingsmanager bij Werk en Vakmanschap in Weert, kijkt met een goed gevoel terug op de voorlichtingsavond bij het Sondervick College in Veldhoven. “We namen deel aan de bedrijvenmarkt en hebben een presentatieblok voor ons rekening genomen.”

De presentatie van Werk en Vakmanschap leidt de leerlingen langs de verschillende technische opleidingsrichtingen. Door gebruik te maken van filmpjes krijgen leerlingen een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. “Naast de techniek zelf, vergt het verschil tussen BOL en BBL ook altijd enige uitleg. Ik benadruk keer op keer dat verschil niet schuilt in het niveau maar in de manier van onderwijs. BBL-leerlingen leren het vak in de praktijk. Daarbij hebben zij een dienstverband, eventueel via ons, en ontvangen zij een salaris.”

Natuurlijk zijn de leerlingen, die Ronald en Frank deze avond spraken, zich nog aan het oriënteren op hun toekomst. Ronald en Frank zijn optimistisch gestemd. “Als ze straks daadwerkelijk voor techniek kiezen, weten ze dat wij er zijn om dit in goede banen te leiden.”