‘Parels’ opgeleid tot procesoperator A

16 januari 2020

Het opleidingsproject ‘Parels kweken’ heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Na een versneld opleidingstraject ontvingen de deelnemers afgelopen maand het diploma Procesoperator A. Een groot aantal van hen volgt het praktijkgedeelte bij Perfetti Van Melle in Breda. Remco Derks, HR Business Partner bij Perfetti Van Melle is enthousiast. “Ik ben trots op de manier waarop we dit hebben kunnen vormgeven, samen met onze eigen, vaste medewerkers. Zeker voor de kandidaten is dit niet niks: vier dagen werken en één dag leren vergt veel van ze. Het is mooi om te zien dat vrijwel iedereen door gaat voor het diploma Procesoperator B.”

Aanleiding voor het project is de krapte op de huidige arbeidsmarkt. Procesoperators zijn nauwelijks nog beschikbaar. Om die reden ontwikkelde Werk en Vakmanschap samen met opleider Litop het opleidingsproject voor operators A/B met de toepasselijke naam ‘Parels kweken’. Werk en Vakmanschap selecteerde de kandidaten, die vervolgens als aankomend operator aan de slag konden bij Perfetti Van Melle in Breda en Modiform Extrusion in Roosendaal. Bijzonder was met name de opleidingsduur van één jaar. Litop, een ervaren opleidingsbedrijf in de procesindustrie, realiseert dit door kennis van industriële processen te combineren met digitale methoden voor praktijkonderwijs en intensieve begeleiding.

Leren op de werkvloer

Huub van Strien, directeur Litop, vertelt over het succesvolle concept van leren op de werkvloer. “Waar landelijk circa 70% het diploma behaalt, hebben wij een slagingspercentage van 95%. Dit komt door onze unieke manier van opleiden, waarbij de docent naar de werkplek toe gaat. Doordat de deelnemers de theorie direct kunnen toepassen in hun werk, blijft het veel beter hangen. Een andere succesfactor is de keuze voor e-learning met het principe meten = weten. Kortweg betekent dit dat wij digitaal volgen of iemand de digitale leeromgeving bezoekt en zo ja, waar hij of zij lang blijft lezen. Dit zijn belangrijke indicatoren: bij een onderwerp dat als lastig wordt ervaren, staan we langer stil. Verder werken we nauw samen met de opdrachtgevers en hebben we gerouleerd tussen Perfetti Van Melle en Modiform. Zo staken de deelnemers bij beide bedrijven iets op.”

Extra investering waard

Derks is tevreden met de manier waarop Litop en Werk en Vakmanschap uitvoering hebben gegeven aan het project. “Voor ons is het fijn dat we gemotiveerde en leergierige procesoperators binnen onze gelederen hebben. Dat is deze extra investering zeker waard. De tijd zal leren hoe zij zich verder ontwikkelen. Ik vind het in ieder geval positief dat zij doorgaan voor procesoperator B.”