‘Wat past beter: BOL of BBL?’

20 februari 2017

De Open Dag bij het ROC Nijmegen van afgelopen donderdag is goed bezocht. Derdejaars en vierdejaars VMBO-leerlingen konden zich hier oriënteren op hun vervolgopleiding. Ook Werk en Vakmanschap was aanwezig. Vooral om informatie te geven over de technische sectoren en de mogelijkheid van een BBL-opleiding.

Linda Smits en Gerbe van der Kolk, beiden consultant bij Werk en Vakmanschap, kijken met plezier terug. “Het is leuk om jongeren te helpen bij het maken van toekomstplannen. Wat wil je? Wat vind je leuk? En past school bij je of leer je liever in de praktijk? Dat zijn vragen waarmee we ze confronteren. Een BBL-traject spreekt veel jongeren aan. Je leert een vak, zonder dagelijks in de schoolbanken te zitten. En je krijgt nog betaald ook”, legt Linda uit.

BBL-leerlingen
Naast Werk en Vakmanschap stonden drie bedrijven waarmee Linda en Gerbe regelmatig samenwerken: NTS, Lamers HTS  en Smit Transformatoren. “Het was erg leuk om te zien dat beide bedrijven een aantal leerlingen ‘van ons’ hadden meegenomen. Deze jongens konden uit eerste hand vertellen hoe een BBL-traject via Werk en Vakmanschap in elkaar steekt.” Linda is verder enthousiast over de manier waarop het ROC Nijmegen de technische studierichtingen presenteerde. “Jongeren daadwerkelijk kennis laten maken met vakken als mechatronica en metaalbewerking. Studenten lieten ter plekke zien wat ze allemaal leren.”