Rapper Kotobo maakt het in de techniek

27 februari 2019

Muziek is zijn passie. Maar natuurlijk beseft Jeroen Ndakilipe (20 jaar) ook dat een goede baan belangrijk is. Het geld dat hij verdient, kan hij investeren in zijn muziekcarrière. Zijn tracks op Spotify zijn al ruim tienduizend keer beluisterd, maar zijn ambities reiken verder. “Optreden en nieuwe muziek uitbrengen bijvoorbeeld”, lacht hij. “Daarnaast hoop ik dit jaar mijn niveau 3 opleiding Installatietechniek te kunnen afronden.”

Nadat Jeroen zijn niveau 2 opleiding had afgerond, wees school hem op de mogelijkheid om via Werk en Vakmanschap een bbl-opleiding te volgen. Werken en leren tegelijk en dus een maandelijks inkomen, klonk hem als muziek in de oren. “Techniek is een vakgebied waarin altijd werk is en dat bovendien goed betaalt. Ik ben daarom op gesprek gegaan bij Nick Tulling van Werk en Vakmanschap in Oss. Nick houdt ook van muziek dus er was direct een klik. Daarna ben ik op gesprek gegaan bij Schrijvers Technische Installaties (STI) in Oss. Daar kon ik aan de slag als leerling-monteur niveau 3.”

Werken met plezier

Aanvankelijk had Jeroen een vaste begeleider op de bouwplaatsen waar hij actief is. Inmiddels werkt hij hoofdzakelijk samen met een bevriende collega en een ervaren monteur, die hen aanstuurt en controleert. Jeroen geniet van zijn werk. “We werken aan nieuwbouwprojecten. Het is erg afwisselend; ik installeer bijvoorbeeld keukens, badkamers en toiletten. Daar komt bij dat ik leuke mensen om me heen heb. We hebben plezier en hebben het onderling goed met elkaar. Dat is belangrijk.”

Afrikaanse roots

Muziek speelt ook op de bouwplaats een rol. Er is alle ruimte om muziek te luisteren en af en toe ook naar zijn muziek. “Het is natuurlijk leuk om mijn muziek te laten horen. Dat doe ik ook bij Nick. Als ik een nieuwe track of video heb, laat ik hem dat weten. Het genre wat ik maak spreekt hem aan. Je hoort daarin mijn Afrikaanse roots terug. Nick snapt het als ik een keer vrij wil vragen voor een opname of interview. Dat is prettig. Hij is geen familie, maar soms voelt het zo. Ik vertrouw erop dat hij het beste met mij voor heeft.”

DE MUZIEK VAN KOTOBO IS TE BELUISTEREN VIA SPOTIFY EN YOUTUBE.