Ruim 350 VMBO-leerlingen beleven techniek

26 januari 2017

Alle tweedejaars VMBO-leerlingen in Zeeuws-Vlaanderen krijgen deze week de kans om techniek daadwerkelijk te beleven. Dit gebeurt tijdens de Techniek Experience Days in Terneuzen. Het doel van deze techniekdagen is jongeren actief te laten kennismaken met de industrie in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, zoals procestechniek, maintenance, logistiek en bouw/infra. Werk en Vakmanschap is een actieve partner en verzorgt diverse meet & greet bijeenkomsten.

De Techniek Experience Days is een initiatief van het Huis van de Techniek Zeeland. Alle regionale VMBO-scholen zijn hiervoor uitgenodigd. Dit betekent dat in totaal ruim 350 leerlingen van 23 t/m 27 januari de kans krijgen om de techniek daadwerkelijk te ontdekken. Naast kennismaken met de regionale, technische bedrijven gaan de leerlingen in de workshops ook zelf met techniek aan de slag.

Technische carrière

Eric Riemens, vestigingsmanager van Werk en Vakmanschap Terneuzen is enthousiast. Hij benadrukt het belang van deze dagen. “Techniek is voor veel jongeren onbekend. Dit is dé manier om ze ermee in aanraking te laten komen. Wij informeren ze graag over de mogelijkheden, techniek breed, en over onze BBL-opleidingen, waarmee je je technische carrière kunt starten. Het leuke is dat er ook tal van regionale bedrijven aanwezig zijn, zoals Vervaet, Syndus en ICL-IP. Dit zijn bedrijven waar wij regelmatig een aantal BBL-leerlingen kunnen plaatsen.”

Techniek werkstukken

Om de techniek wat meer te laten leven, heeft Werk en Vakmanschap een techniekquiz ontwikkeld, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. “Verder hebben we twee werkstukken meegenomen van leerlingen die actief zijn in de metaaltechniek: een stenenklem en een lasmanipulator. Geweldig om te zien, want het is echt door leerlingen gemaakt. Ik hoop dat hiermee het vak nog meer gaat spreken. Het is toch fantastisch als je zoiets zelf in elkaar kunt zetten.”

Ambassadeur

Eric draagt de techniek vanzelfsprekend een warm hart toe. Om die reden is hij aangesloten bij TechIntrest; een vereniging voor in techniek geïnteresseerde Zeeuws-Vlamingen. Vanuit TechIntrest zal hij ook diverse workshops begeleiden waarbij de scholieren leren een joystickbesturing te maken. Ook consultant Femke Schout is tijdens de Techniek Experience Dagen aanwezig. Zij is via het Huis van de Techniek Zeeland opgeleid tot Techniek Ambassadeur. Vanuit die rol kan zij met name ook meisjes motiveren om het in de techniek te gaan maken.